D66 en VVD maken draai over gaswinning in Groningen

Campagne #GR2014 • Overwinning voor PvdA • Groningen krijgt geld

De winning van aardgas in Groningen is al langer controversieel. Die leidt tot steeds meer aardbevingen, en dus schade aan gebouwen. Tot nu toe bleef het bij politieke beloftes de zaak te onderzoeken, maar er komt nu een besluit.

Eerder deze week stelde D66-voorman Alexander Pechtold plots voor om de gaswinning in Groningen terug te schroeven. Regeringspartij PvdA is al langer kritisch en wil, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma, het liefst flink extra investeren om de overstap naar duurzame energie te versnellen.

In navolging van Pechtold draait nu ineens ook de VVD. Er is overeenstemming om de gaswinning in Groningen volgend jaar te verminderen en er komt geld vrij voor compensatie in het gebied dat door aardbevingen is getroffen.

Verschillende bronnen lekken het nieuws naar de grote media. Details zijn nog niet bekend, dus we moeten nog zien wat de voorwaarden zijn. Zo blijkt maar weer dat zodra er verkiezingen op komst zijn (voor de gemeenteraden over twee maanden) er ineens toch voor allerlei zaken geld beschikbaar is.

Overwinning voor PvdA

Dat geeft uiteraard niet. Het is goed dat deze knopen doorgehakt worden. Maar het blijft politiek, dus wie gaat dit succes incasseren? Veel media laten zich in ieder geval van hun partijdige kant zien door de draai van Pechtold en de VVD niet als draai te benoemen. Nee, dit wordt gespind als ‘een doorbraak’.

Natuurlijk is dit bovenal een overwinning voor de PvdA. Diederik Samsom brengt vanmiddag dan ook heel toepasselijk een succesbezoek aan Groningen.

Foto cc: Steven Depolo

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>