D66 kiest ook in Rotterdam voor zo rechts mogelijk

VVD buitenspel gezet, Leefbaar krijgt meerderheid van D66 en CDA

Twaalf jaar na de opkomst van Pim Fortuyn krijgt Rotterdam weer een college met Leefbaar Rotterdam. De partij vormt een coalitie met D66 en het CDA.

Vanmiddag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd, meldt de NOS. Er komen in totaal zes wethouders. Drie van Leefbaar, twee van D66 en eentje van het CDA.

Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans krijgt de portefeuille Veiligheid en Buitenruimte. Hugo de Jonge van het CDA wordt wethouder Onderwijs en krijgt daar Jeugd en Zorg bij. D66 krijgt in ieder geval de post Stadscultuur.

Slecht nieuws voor Rotterdamse ambtenaren

De inhoud van het coalitieakkoord is nog niet bekend, maar ingewijden zeggen dat er geïnvesteerd gaat worden in veiligheid en onderwijs. De rechtse coalitie is slecht nieuws voor Rotterdamse ambtenaren. Op hen wordt bezuinigd.

Het is de zoveelste lokale coalitie die D66 sluit met rechtse partijen. Al kort na het begin van de onderhandelingen bleek dat D66 een sterke voorkeur heeft voor rechtse coalities. In veel gevallen dwingt D66 een coalitie met de VVD af.

Zo werd in Amsterdam bijvoorbeeld GroenLinks via een sluw onderhandelingsspel omgepraat om een rechtse coalitie met D66 en VVD te vormen. In ruil kreeg GroenLinks een immense verhoging van het parkeergeld.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “D66 kiest ook in Rotterdam voor zo rechts mogelijk

  1. R. Striekwold

    Je ergert je vaak aan politieke spin, maar wat je hier doet is daar toch wel een klassiek voorbeeld van. Je noemt twee gemeenten waar D66 over rechts gegaan is, en doet vervolgens alsof de partij dat vrijwel altijd doet door de coalities die elders zijn gesloten even te vergeten. Als we de dataset wat completer maken, door bijvoorbeeld Arnhem (D66 SP CDA GL), Tilburg (D66 SP CDA GL) en Groningen (D66 PvdA GL VVD) toe te voegen, krijgen we al een wat completer (en realistischer) beeld: D66 als middenpartij gaat soms over rechts, soms over links, soms allebei.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>