SP Amsterdam slikt neoliberaal orgasme van D66

Rechts op Amsterdams pluche: uitverkoop 20% sociale woningbouw

Dat we dit nog meemaken. De SP helpt een rechtse, neoliberale coalitie van D66 en VVD aan een meerderheid in Amsterdam. In veel commentaren klinkt gejubel door, maar dat komt wellicht omdat journalisten veelal D66-gezind zijn.

Het programma-akkoord Amsterdam is van iedereen is vooral een rechts, neoliberaal product dat bol staat van de reclamekreten en valse retoriek. Enkel de titel is al zo suggestief dat je moet vrezen voor de rest van het verhaal.

Extra geld voor onderwijs en armoedebestrijding zijn positieve punten, maar de SP moet veel rechts beleid slikken om op het pluche plaats te kunnen nemen.

Oppositie-SP zou dit “afbraak” noemen

Zo wordt het erfpacht afgeschaft en gaan 43.000 sociale huurwoningen in de uitverkoop. Dat is 20 procent van de bestaande voorraad. In ruil krijgt de SP een paar honderd kleine nieuwbouwwoningen. Het D66-college wil met name ouderen uit hun ruime woningen jagen, naar die kleine SP-nieuwbouw.

Hun ruime huurwoningen, met name binnen de Amsterdamse ring, gaan vervolgens neoliberaal in de uitverkoop. In de vrije sector komen de ruime woningen dan beschikbaar voor de rijke achterban van D66 en VVD.

Hoe legt de SP die uitverkoop en afbraak uit aan de eigen kiezers? Simpelweg door het te verdraaien. De SP stelt dat het gesloten akkoord de afname van de sociale woningvoorraad ‘zoveel mogelijk wil beperken’. Dat is natuurlijk bullshit. De SP buigt op dit punt waar de PvdA altijd de rug recht heeft gehouden.

“Het rode monster knock-out”

Het pro-D66 blog Joop.nl is opgelucht dat er eindelijk een coalitie is, en spint: ‘De SP lijkt het meest te hebben gewonnen tijdens de onderhandelingen, de VVD het minst.’ Zoals gewoonlijk blijft de rol van D66 daar buiten beschouwing.

En het obscure conservatieve weblog DDS noemt de coalitie een feest. ‘Het rode monster is verslagen en ligt knock-out op de grond’, aldus de rechtse duiding.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “SP Amsterdam slikt neoliberaal orgasme van D66

  1. kevin

    Ik heb altijd trouw op SP gestemd vanwege hun ideologie,het opkomen voor minder bedeelden,maar aangezien hun steun op rechts beleid,zijn ze mijn steun en die van mij en mijn naaste voor altijd kwijt,poppenkast

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>