Aboutaleb en Eerdmans: ‘jihadisten plegen verraad’

Rotterdam bestrijdt radicalisering in een fijnmazig netwerk

Mensen die oproepen tot de jihad plegen verraad. Dat schrijven de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) en wethouder van Veiligheid Joost Eerdmans (LR) vandaag in een open brief in dagblad Trouw.

Het is een sterk signaal dat de PvdA-burgemeester en de Leefbaar-wethouder nu samen deze brief schrijven. Aboutaleb en Eerdmans worden ook wel gezien als de échte erfgenamen van het gedachtengoed van wijlen Pim Fortuyn.

De twee meest prominente politici in Rotterdam schrijven dat zij ervan overtuigd zijn dat verreweg de meeste moslims niets van terreurorganisatie IS en de gewelddadige jihad moeten hebben. Juist zij moeten zich vaker uitspreken.

In het ingezonden stuk stellen Aboutaleb en Eerdmans dat moslims die de jihad prediken niet alleen verraad plegen aan de kernwaarden van de democratie, maar ook aan hun grootouders. ‘Die zijn destijds naar het vrije en tolerante Nederland gekomen of gevlucht om hun kinderen een goede toekomst te geven.’

Aboutaleb en Eerdmans prijzen de repressieve maatregelen van het kabinet tegen het jihadisme en zij pleiten daarnaast voor een sterke rol voor lokale overheden, in een fijnmazig netwerk met religieuze instellingen, scholen, buurtagenten en zorgverleners. In Rotterdam werken zij al op die manier.

Ook willen de Rotterdamse bestuurders een wijziging van de wet om haatpredikers die op dit moment geen visum nodig hebben (bijvoorbeeld uit Groot-Brittannië of de Verenigde Staten) toch tegen te kunnen houden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>