Peiling: Nederland vergiftigd met woede over politiek

d-face-cc

Bent u ook zo boos op de politiek? • 60 procent wil een ‘sterke leider’

Een grote groep Nederlandse kiezers is niet bang voor zaken als de crisis, werkloosheid en klimaatverandering, maar is vooral erg boos op de politiek. Een deel spreekt zelfs van ‘walging’. Dat blijkt uit een peiling.

Het onderzoek is uitgevoerd door Kieskompas van de VU in opdracht van Trouw. Met het oog op Prinsjesdag maakte André Krouwel een ‘emotionele begroting’.

Het blijkt dat veel Nederlanders emotionele wrakken zijn die zich laten leiden door boosheid in plaats van rationaliteit. Volgens het onderzoek zijn ouderen bozer dan jongeren. Het gaat met name om kiezers van SP, PVV en 50Plus.

De meerderheid denkt dat ‘een sterke leider die zonder al te veel democratisch geneuzel besluiten neemt’ hun boosheid kan wegnemen. Dat geldt vooral voor de achterbannen van VVD, PVV, CDA en SP en voor lager opgeleiden.

Ouderen – oudere vrouwen in het bijzonder – zien de toekomst somberder in. Hoger opgeleiden lijken over het algemeen minder angstig in het leven te staan dan lager opgeleiden en vrouwen zijn duidelijk banger dan mannen.

Jonge mannen en hoger opgeleiden hebben er het meeste vertrouwen in dat de economie in de toekomst sterker zal worden, blijkt uit de peiling. Ruim 60 procent van de hoger opgeleiden heeft vertrouwen in een sterke economie.

‘Afgaand op de uitkomsten (…) lijkt de rationele benadering van de kiezer niet meer heel lang houdbaar. De rationele benadering heeft een woedend, somber volk opgeleverd, dat weinig hoopvol is over de oplossingsvaardigheden van de politiek’, is een van de weinig bemoedigende conclusies.

Lees meer op trouw.nl

Bent u boos op de politiek?

Loading ... Loading ...

Foto-cc: acjnas

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Peiling: Nederland vergiftigd met woede over politiek

  1. Drs Dré

    Ik ben niet boos. Ik ben wel verdrietig.

      /   Reply  / 
  2. geurds

    Ben eerder verdrietig dan boos omdat !!!
    Rutte en Samson denken er goed aan te doen om Nederlanders zelfstandiger te laten (moeten) worden, ze hebben geen ervaring zoals Lubbers, die tussen de mensen stond en daardoor wat kon vragen.
    De grote fout van deze politici is dat ze niet weten hoe we denken en voelen.
    Wij zijn gezamenlijk Nederland en deze heren willen de maatschappij splitsen in rijk en dom en arm.
    d.w.z. De armen worden armer en de rijken worden rijker.
    Als er rijken afvallen door bijv. geen werk of scheiding zal de maatschappij uiteen vallen .

      /   Reply  / 
  3. W. Zuur

    Het was een mooie tijd onder Lubbers en later Balkenende als premier. Zij hadden een visie, een drive, ze waren vóór Nederland, het was hún land. Het huidig kabinet heeft geen visie, heeft niets, alleen dat ze op de winkel passen en het huishoudboekje op orde willen brengen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>