Forse stijging VVD in Politieke Barometer

Grenzen sluiten voor vluchtelingen is standpunt van marginaal-rechts

Net als in de peiling van Maurice de Hond ook in de Politieke Barometer van Ipsos een correctie nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten voorbij zijn. De VVD stijgt in de Barometer vier zetels en is daarmee weer met afstand de grootste.

Ipsos duidt deze peiling: ‘Na een geleidelijk verlies in de afgelopen weken heeft de VVD de weg omhoog weer gevonden. De liberalen weten hun voormalige kiezers bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen beter aan zich te binden.’

De VVD kwam afgelopen week met een plan om de Europese buitengrenzen te sluiten voor asielzoekers. Andere partijen, waaronder coalitiepartner PvdA, vinden het plan onacceptabel en onuitvoerbaar, aangezien dit in zou gaan tegen internationale verdragen. Ipsos stelde hier aanvullende vragen over.

Extremistische minderheid

Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat Nederland de internationale verdragen moet respecteren. 45 procent wil dat daarbinnen wordt gekeken hoe het beleid aangescherpt kan worden. Vooral VVD-kiezers. Bij PvdA en D66 vinden we de meeste voorstanders van het blijven opvangen van vluchtelingen.

Een minderheid van 14 procent zou het liefst zien dat de grenzen helemaal gesloten worden voor vluchtelingen. Dat zijn, niet verrassend, vooral PVV-kiezers.

Opmerkelijk onderzoeksresultaat omdat de rechtse media – en de PVV – ons regelmatig met bombastische retoriek proberen wijs te maken dat er een soort “mainstream meerderheid” voor het sluiten van de grenzen is. Dat blijkt niet het geval te zijn. Het is een extremistische fringe minderheid van 14 procent.

Misleidende beeldvorming

Het is duidelijk dat de VVD zo’n plan lanceert om kiezers bij de PVV weg te trekken. Ook al is het inhoudelijk eigenlijk niet realistisch. Voor de VVD maakt dat ook niet uit, want het profiel van de partij is breder dan een enkel onderwerp. Voor de PVV is dit lastiger omdat dat in de kern een one-issuepartij is.

De andere partijen, inclusief de PvdA en D66, vinden ook dat vluchtelingen zoveel mogelijk in hun regio opgevangen moeten worden, maar willen zich wel aan internationale verdragen houden; echte vluchtelingen moeten we helpen.

De meerderheid van de Nederlanders is het daarmee eens. Met de lancering van het onhaalbare asielplan toont de VVD aan dat dergelijke PVV-ideeën slechts door een extremistische minderheid gesteund worden. Marginaal-rechts.

Het zou goed zijn als de media dat aanvaarden, en stoppen met het overnemen van de valse PVV-frames. Elke zichzelf respecterende journalist kan het zich niet veroorloven om dergelijke misleidende beeldvorming als feit te presenteren.

Foutmarge: er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Bij Ipsos gaat het dan om ± 2.5% bij de grootste partijen en ± 1% bij de kleine partijen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>