Rita Verdonk: boek over mislukte politieke loopbaan

Flauwe onthullingen: Beatrix vond Verdonk ‘af en toe wel wat streng’ • VVD wilde haar ‘wegpromoveren’ met burgemeesterschap Rotterdam

Ze is terug. Nou ja, niet echt. Rita Verdonk, oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, voormalig aartsrivaal van Mark Rutte en leider van de mislukte Trots-beweging, lanceert een boek over haar leven in de politiek.

‘Het was een roerige periode in de Nederlandse politiek’, aldus de promotekst. Dat is het natuurlijk nog steeds, maar dan zonder Verdonk. Alle gebeurtenissen komen in het boek nogmaals aan bod met Verdonks kant van het verhaal.

Zo zijn daar de Illegalennota, de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap met Mark Rutte, het ‘handenschudincident’ met een imam, de pijnlijke Hirsi Ali-affaire en het debat over het generaal pardon. Maar ook het effect op Verdonks privéleven.

Verschillende media publiceren onthullingen uit het boek. De Telegraaf meldt dat toenmalig koningin Beatrix Verdonk ‘af en toe wel wat streng’ vond.

Dat is niet heel opmerkelijk. Miljoenen mensen keerden zich destijds tegen de harde, confronterende lijn van Verdonk. Van Beatrix is bekend dat zij de nadruk legde op saamhorigheid en verdraagzaamheid. Typisch voor de rol van het staatshoofd. Zij sprak dit ook uit in haar persoonlijke kersttoespraken.

De Volkskrant pikt een andere onthulling uit het boek. Toen Verdonks positie in de VVD-fractie onhoudbaar werd is haar herhaaldelijk het burgemeesterschap van Rotterdam aangeboden. Verdonk weigerde dit. Nu kan je zeggen dat ze dat beter wel had kunnen doen, maar dat is natuurlijk wijsheid achteraf.

Bol: Rita Verdonk geschreven door Adrianus Koster.

Donderdagavond sprak Verdonk over het boek bij Pauw & Witteman:

Foto: detail van boekomslag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>