PvdA wil arbeidsmigranten strenger controleren

De PvdA lanceert deze campagne bijna iedere dag een nieuw plan. Vandaag richt de partij zich op de oneerlijke concurrentie door Midden- en Oost-Europeanen op de arbeidsmarkt. De sociaal-democraten willen scherpe controles, hoge boetes en een lik-op-stukbeleid.

John Kerstens, tot voor kort voorzitter van FNV Bouw, is nieuw op de PvdA-lijst. Met zijn achtergrond bij de vakbond pleit hij voor meer controle op de naleving van cao-lonen.

Het ontduiken van het minimumloon door constructies met schijnzelfstandigheid moet volgens Kersten harder worden aangepakt. Hij stelt scherpe controles, hoge boetes en een lik-op-stukbeleid voor. Malafide uitzendbureaus die de wet overtreden moeten worden beboet en een afnemer die twee keer is beboet wegens uitbuiting, moet worden uitgesloten van openbare aanbestedingen.

Uitzendbureaus moeten worden verplicht om werknemers Nederlands te leren als ze langer dan drie maanden in Nederland werken. Van arbeidsmigranten mag verwacht worden dat ze ‘een basisniveau Nederlandse taal machtig zijn’, aldus het PvdA-plan.

Voor werkgevers die graag goedkope arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa aantrekken is dit plan natuurlijk slecht nieuws. De PvdA komt als vanouds op voor de belangen van werknemers, de kerndoelgroep van de partij. Zowel voor Nederlanders die van de arbeidsmarkt verdrongen worden, als voor arbeiders die uitgebuit worden.

Het plan staat online op pvda.nl en alle grote nieuwsmedia berichten er vandaag over.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>