Vertrouwen in politici vrijwel nul

85 procent van de Nederlanders zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in politici. De beroepsgroep scoort daarmee net zo slechts als autoverkopers. Dat blijkt uit een onderzoek dat Reader’s Digest deed in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Bovendien daalt het vertrouwen jaarlijks steeds verder, zo blijkt uit een vergelijking met eerdere onderzoeken.

Geert Wilders en Mark Rutte worden het minst vertrouwd.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de Tweede Kamer niet is begaan met hun welzijn. Iets minder dan de helft vindt de Tweede Kamer in het geheel niet te vertrouwen. De Kamer krijgt als rapportcijfer een 5,2.

CDA-kiezers hebben het meest vertrouwen in de politiek, maar ook onder hen daalt het vertrouwen. PVV-kiezers, afgezien van niet-stemmers, hebben het minst vertrouwen in de politiek. De Nederlandse situatie is niet uniek, maar deel van een internationale trend. Het onderzoek wordt ook in de rest van Europa uitgevoerd en ‘overal bungelen politici onderaan’, aldus onderzoeksleider Paul van der Meer.

Als Nederlanders mogen kiezen uit een lijst van 16 bekende Nederlanders met zangers, acteurs, leden van het Koninklijk Huis en politici, dan blijkt dat Geert Wilders en Mark Rutte het minst vertrouwd worden, en Koningin Beatrix en Frans Bauer het meest.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>