PvdA en SP komen met initiatiefwet tegen langstudeerboete

De PvdA en de SP zullen initiatiefwet indienen om de langstudeerboete van tafel te krijgen. Dat laten de twee fracties weten. Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer van de maatregel af wil, lukte het donderdag niet om het eens te worden over een financiële dekking.

Tijdens het debat kondigde Tanja Jadnanansing (PvdA) al aan dat zij zelf met een initiatiefwet zou komen. Haar initiatief wordt gesteund door Jasper van Dijk (SP).

Jadnanansing en Van Dijk zijn het eens geworden over de financiering. Met hun initiatiefwet wordt de invoering van de boete met terugwerkende kracht per 1 september opgeschort tot 1 januari 2013. De kosten (62 miljoen euro) willen ze betalen van een meevaller in de studiefinanciering.

Tijdens de formatie van een nieuw kabinet, na de verkiezingen, kan vervolgens worden gezocht naar een structurele oplossing. De initiatiefwet kan op zijn vroegst over een paar weken worden behandeld in de Tweede Kamer.

Vorige week ontstond een meerderheid tegen de langstudeerboete, nadat CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zich ertegen uitsprak. Staatssecretaris Halbe Zijlstra bleef echter bij handhaving van de maatregel omdat er geen dekking was. Buma kreeg daarop stevige kritiek te verduren. Nu is er door PvdA en SP dus alsnog een oplossing gevonden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>