Uitslag verkiezingen voor Provinciale Staten 2015

Mislukte verkiezingen monden uit in ingewikkelder politiek speelveld

De verkiezingen voor provinciale staten zijn woensdag geëindigd in een zinloze nek-aan-nekrace tussen twee rechtse partijen. Met vrijwel alle stemmen geteld blijkt de VVD de grootste partij in de Eerste Kamer te blijven, op de voet gevolgd door het CDA. De opkomst komt uit op een zeer schamele 47 procent.

Deze verkiezingen zijn eigenlijk gewoon mislukt. De opkomst was een van de laagste ooit. Niemand kreeg wat ‘ie wilde. Misschien alleen het CDA – dat nu een prominentere rol gaat spelen – maar ook daar hadden ze op meer gehoopt.

De coalitie hoopte (met partners) een meerderheid te houden. Niet gelukt. D66, PVV en SP hoopten mee te doen in de strijd om de grootste. Niet gelukt. Een werkbare situatie in de Eerste Kamer voor een volgend kabinet? Ook niet gelukt.

Het heeft allemaal veel tijd en geld gekost en het enige noemenswaardige resultaat is dat de politieke verhoudingen ingewikkelder zijn geworden. Er volgt de komende anderhalf jaar nog meer gedoe om meerderheden te vinden.

Prognose Eerste Kamer

VVD: 13 zetels
CDA: 12 zetels
D66: 10 zetels
PVV: 9 zetels
SP: 9 zetels
PvdA: 8 zetels
GroenLinks: 4 zetels
ChristenUnie: 3 zetels
SGP: 2 zetels
PvdD: 2 zetels
50Plus: 2 zetels
OSF: 1 zetel

De definitieve uitslag wordt maandag 23 maart door de Kiesraad gepubliceerd.

De VVD blijft de grootste, gevolgd door het CDA en D66. De PVV verliest een zetel. De PvdA verliest maar heeft de dalende lijn ten opzichte van de Europese verkiezingen gestopt. De winst van de SP valt tegen. De partij werd alleen in Groningen de grootste. De rest van het land wordt gedomineerd door rechts.

Een echte doorbraak is er niet gekomen. De VVD blijft de grootste partij. Het zal voor het kabinet lastiger worden om meerderheden in de Eerste Kamer te vinden, maar dat zal wel loslopen. De kans dat het kabinet valt is heel klein.

De volgende verkiezingen lijken namelijk ver weg, maar al over anderhalf jaar begint die campagne. Alle partijen hebben de tussenliggende tijd hard nodig voor fondsenwerving en andere voorbereidingen. Ook de partijen die nu hysterisch roepen om nieuwe verkiezingen. Dat doen zij slechts voor de vorm.

Daar komt bij dat het over twee jaar makkelijker zal zijn om te profiteren van de hervormingen die het huidige kabinet heeft doorgevoerd. Ook al zouden ze vanaf nu geen wet meer door de Eerste Kamer krijgen, dan nog is het voor Nederland beter, en voor de VVD en de PvdA verstandiger, om de rit netjes uit te zitten.

Lees: unieke linkse duiding van de uitslag

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Uitslag verkiezingen voor Provinciale Staten 2015

 1. Paul

  Deze man Mark Rutte heeft alles maar dan ook alles belogen en bedrogen met zijn VVD . Dagelijks zien en horen we het . Schijnbaar zijn de mensen die ook nu weer op de VVD hebben gestemd LEUGENAARS stemmen op LEUGENAARS . VVDer oplichter Houwers gaat er met de zetel van de VVD nu voor z n eigen zitten in naam van alle flatgebouwen die in Nederland staan hij voor zijn HARSENS heeft . En nu moet een ex advocaat van de VVD voor de VVD minister van justitie worden om zogenaamd de bezem door de VVD te halen . Ja tuurlijk,een VVDer zal de bezem door de VVD halen . Dat kan dus nooit want dan moet hij eerst de grootste leugenaar vant pinokkio land bij grofvuil zetten en dat is Mark Rutte . We weten juist dat advocaten dol zijn om criminelen te beschermen ,hahaha .

    /   Reply  / 
  1. Dennis C.

   Nou heb je het over Rutte dat hij Pinocchio is, maar dat snap ik niet zo goed!? WIE IN DE POLITIEK HEEFT DAN GEEN LANGE NEUS? Volgens mij snapt écht helemaal niemand in dit slaapkoppen landje, dat we opgelicht, genaaid, geëxploiteerd en uitgebuit worden, door alleen maar leugenaars! VVD, PVV, SP, CDA, ‘CHRISTEN UNIE’, HET ZIJN ALLEMAAL LEUGENAARS EN OPLICHTER!!! c’mon mensen! Wanneer worden we allemaal nou eens wakker? Het wordt tijd voor een nieuwe tijd en tijd wat politieke leiders gestraft worden als ze betrapt worden op leugens, bedrog en verduistering! Waarom kiezen we dat niet voor? wij zijn toch de baas? Wij hebben het toch voor het zeggen? Maar neeeeeee, we zijn allemaal bezig met ons mobiele telefoontje en iPad! We worden niet voorgelogen, we laten ons voorliegen en zij weten dat we het toch wel pikken!

     /   Reply  / 
 2. Henk

  Walgelijke vertoning, maar dat is wel wat de meerderheid van het volk (dat gestemd heeft) gekozen heeft. Het volk weet niet beter, het uitbuiten kan gewoon doorgaan, het volk leert niets van de geschiedenis. Buma zal wel lekker aan gaan schurken tegen Pinokkio. Ik zal het wel niet meer meemaken dat er ooit nog een verhoging van mijn pensioen komt en de top van bankbestuurders gaan gewoon door met het graaien. VVD staat synoniem voor vereniging van dieven.

    /   Reply  / 
  1. HP

   Jammer dat de PvdD maar twee zetels heeft. Dat zouden er zoveel meer moeten zijn. De enige partij met hogere idealen en waarden waar je echt achter kunt staan.

   Een betere wereld die nog meerdere generaties meegaat. Een wereld waarin we niet de laatste neushoorns uitroeien, een wereld waarin we niet konijnen levend villen, een vis levend bakken (China), olifanten uitroeien voor wat ivoor (weer Fucking China) of dolfijnen op gruwelijke wijze afslachten. Een partij die zich bezig houdt met het tegengaan van de opwarming van de aarde.

   ALLEEN MAAR ZAKEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN!

   Wanneer gaan de mensen eens begrijpen dat iedereen een beter leven heeft wanneer we met z’n allen minder vlees eten, geen dolfijnen doden en al de andere dieren en planten om ons eens heen en de wereld naar de tering helpen.

   Je ziet maar hoe weinig mensen zich daar mee bezig houden. Veel en veel te weinig.

     /   Reply  / 
 3. Paul

  Ik ben in voorbereiding met mijn Nieuw op te richten politieke partij BLAUW-MIDDEN om het Binnenhof ZUUR te maken . Maar dan ook heeeeel ZUUR .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>