Somber nieuws CPB: begrotingstekort volgend jaar 4,5%

Het begrotingstekort loopt in 2013 op tot 4,5 procent van het Bruto Nationaal product. Dat komt neer op een tekort van een slordige 28 miljard euro. In 2014 wordt het tekort 4,1 procent en in 2015 3,3 procent. Allemaal boven de Europese richtlijn.

Dat blijkt uit de economische ramingen die het Centraal Planbureau donderdag publiceert.

In totaal moet er minstens 9 miljard extra bezuinigd worden, wil het kabinet het begrotingstekort niet boven de 3 procent laten uitkomen.

Werkloosheid

Naar verwachting loopt de werkloosheid volgend jaar op naar 6 procent. Daarmee loopt de werkloosheid op naar 545.000 mensen. In 2014 en 2015 wordt het aantal werklozen geraamd op respectievelijk 535.000 en 495.000.

De gemiddelde economische groei in de kabinetsperiode van 2011 tot 2015 komt waarschijnlijk uit op 1 procent, daar waar  het kabinet rekende op een groei van 1,25 procent.

De raming van het CPB is negatiever dan de laatste in december vorig jaar, maar het planbureau ziet wel verbetering in de toekomst.

Tussenformatie

Het kabinet onderhandelt de komende drie weken over extra bezuinigingen. Premier Mark Rutte (VVD), minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders trekken zich daarvoor terug in het Catshuis.

Premier Rutte laat in een eerste reactie weten dat de cijfers pittig zijn. ‘Maar het is de nieuwe realiteit,’ zegt hij in een eerste reactie. ‘We zullen de werkelijkheid samen onder ogen zien, dat hebben we ook afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord.’

CDA-fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma zegt in een reactie: ‘Het belangrijkste is nu om de economie op orde te krijgen.’ De EU-norm van 3 procent is volgens hem slechts een ‘richtsnoer’. De economie moet aan de praat blijven en tegelijkertijd is er ‘een financiële opgave’, zegt Van Haersma Buma. De fractievoorzitter benadrukt dat die twee dingen moeten worden gecombineerd. ‘Hoe precies, gaan we vanaf volgende week bekijken, maar we zijn geen boekhouders. 3 procent als 3 procent is niet heilig’, zegt hij.

Ook Geert Wilders neemt in zijn reactie al een voorschot om eventueel de 3-procentnorm los te laten. PVV-leider Geert Wilders zei in een eerste reactie, ‘je kunt je afvragen of negen miljard bezuinigen verstandig is.’ Wilders sprak over moeilijke cijfers, ‘Wij zijn geen cijferfetisjisten. We moeten doen wat goed is voor de economie en goed voor de Nederlander’

Volgens Wilders staat niet van tevoren vast dat de drie partijen uit de gedoogcoalitie ook echt negen miljard gaan bezuinigen. ‘We gaan vanaf maandag een flink robbertje vechten in het Catshuis.’

Zie hier een totaal aan reacties over de cijfers.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Somber nieuws CPB: begrotingstekort volgend jaar 4,5%

  1. Pingback: Jan Kees de Jager vindt ruimte in begrotingsregels | Politiek

  2. Felix van Moll

    CPB cijfers juist?

    Zijn in de ramingen van CPB ook de meerinkomsten aan belastingen vanwege hogere olie en gasprijzen opgenomen? Verder zijn we economisch sterk afhankelijk van Duitsland en daar draait de economie volop. Dus daardoor zou de uitzicht voor de economie in Nederland eigenlijk gunstiger moeten zijn dan CPB voorzegt. Het blijft voor CPB natuurlijk altijd in de toekomst kijken maar de raming door CPB dient wel als grondslag voor kabinet Rutte om forse bezuinigingen te realiseren en wel vooral voor de minder draagkrachtigen in onze samenleving. Slimmer beleid zou zijn om direct te reageren wanneer het beter met de economie gaat en dit natuurlijk van te voren goed door te nemen/plannen. Dat is waarschijnlijk veel gevraagd. Zeker als je de obsessie hebt om kost wat kost te gaan bezuinigen omdat je de private sector zonodig wil bevoordelen.Al met al zijn de minder draagkrachtigen en de mensen met een modaal inkomen nu de klos.

    ter overweging

    Felix van Moll

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Tweede Kamer peiling 04-03-2012 | Politiek

  4. Pingback: Ruth Peetoom slikt woorden strengere immigratieregels in | Politiek

  5. Pingback: ICS steunt ‘Je krijgt wat je geeft’ campagne | Politiek

  6. Pingback: Sombere cijfers CPB: begrotingstekort valt hoger uit | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>