Peiling Maurice de Hond: Samsom verkozen boven Rutte

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom krijgt de voorkeur boven VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte als kiezers nu gevraagd wordt wie van hen twee premier zou moeten worden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder 3500 mensen.

Samsom scoort op de premiersvraag (bij alleen Samsom en Rutte als mogelijkheid) 47 procent, Rutte 42 procent. Behalve VVD’ers hebben ook PVV’ers en CDA’ers een voorkeur voor Rutte. Behalve bij Samsoms eigen PvdA krijgt hij ook de voorkeur van de achterban van D66 (43 om 40 procent) en bij de kiezers van SP en GroenLinks.

PvdA iets dichter bij VVD
In de peiling zijn de verschuivingen klein. De PvdA verkleint het gat met de VVD ten opzichte van de peiling van woensdag met een zetel naar drie. De PvdA staat op 30 (zelfde als vorige verkiezingen), de VVD op 33 (twee winst).

Ten opzichte van woensdag verliezen CDA en D66 allebei een zetel. Het CDA komt dan op 12 (nu 21 in de Kamer), D66 op 13 (nu 10 in de Kamer). De PVV staat op 19 (24 bij de laatste verkiezingen) en de SP op 25 (nu 15 in de Kamer). De ouderenpartij 50Plus wordt volgens De Hond steeds zichtbaarder in de peiling en staat nu op drie zetels.

Het aantal mogelijke coalities is beperkt. Paars (VVD, PvdA, D66) staat op 76 zetels, maar heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Paars-plus (Paars met GroenLinks) erbij staat op 80. De combinatie van VVD, PvdA, D66 en CDA staat op 88 zetels.

De peiling van De Hond is via internet gehouden onder 3500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

facebook share facebook share

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “Peiling Maurice de Hond: Samsom verkozen boven Rutte

  1. J. Holtkamp

    Ik kan niet geloven dat er meer mensen zijn die Samson boven Rutte kiezen. Hebt u wel een gevarieerde doelgroep of zijn het alleen linkse mensen die mee doen aan de Pools. Ik weet zeker dat Rutte veel populairder is dan die Samson.
    Hoop dat het snel 12 september wordt, ik word dol van al die peilingen. U verdient er Meer door terwijl u heel Nederland gek maakt met zoveel peilingen. Slecht idee omdat zo veel te doen want het heeft niets te maken met de programma’s van de verschillende partijen. PvdA geeft nergens een financiële onderbouwing, dus we gaan helemaal failiet, kijk maar hoe Holande het land naar de filistijnen helpt met een veel te hoge staatsschuld.
    Hou dus op met die slechte peilingen.

      /   Reply  / 
    1. Paul

      J,,,,,,leg mij even uit,dat een klein landje als Nederland diep in de schulden zit,Miljarden en Miljarden kan schenken.

        /   Reply  / 
    2. Paul

      J,,,ik moet het anders verwoorden.Nederland zit niet in de schulden.De Regering Rutten de Jager enz hebben zich in de schulden gestoken de afgelopen jaren.En hoe is het dan mogelijk dat Rutten HONDERDEN MILJARDEN kan weg schenken.Daar wil ik graag antwoorden op.

        /   Reply  / 
    3. marcus67

      Rutte vertelt sprookjes en ik geloof niet in sprookjes.
      De enige integere eerlijke politicus is Roemer.
      Ik hoop van harte dat de SP in de regering komt, ook voor Nederland!

        /   Reply  / 
  2. Peter

    Waarom staat wilders zo laag in de peilingen? Als het over de euro gaat wil 75% terug naar de gulden en zeggen dat ze wilders stemmen.Ik denk dat wilders zeker 24 of meer zetels zal krijgen, veelal omdat mensen niet willen toegeven dat ze PVV gestemd hebben.
    Let maar op.

      /   Reply  / 
    1. samsamoo

      Wie is wilders!
      Je gaat toch niet op een GEK stemmen,hij weet niet waar hij het over heeft.

        /   Reply  / 
    2. Jaap

      Wilders staat laag en blijft dat ook omdat het een dodo is, hahaha, kwartjes vallen zeer traag bij de Nederlander anno 2012/

        /   Reply  / 
  3. Frank van Halteren

    De enige stabiele coalitie die er na de verkiezingen kan en moet komen is een kabinet van de middenpartijen, VVD, PVDA, D66 en CDA. Dat zijn stabiele partijen, met ervaren en kundige kamerleden en bestuurders die het hoofd kunnen bieden aan de uitdagingen van deze tijd. Alles zal van het CDA afhangen ben ik aangezien zij bijna geheel van de kaart geveegd worden, hoeveel zin hebben zij in een kabinet waarin ze de kleinste fractie zijn, dat zijn nog eens andere tijden dan de 55 zetels van Lubbers en Van Agt. We moeten door het midden mensen, SP en PVV zijn geen stabiele opties voor een kabinet dat nu de rit van 4 jaar MOET uitzitten in mijn ogen.

      /   Reply  / 
    1. Jaap

      Sorry Frank, maar om de SP en de PVV in een zin te noemen gaat echt niet op. De PvdA heeft voor de tweede keer op rij de linkse stemmers gepaaid en zie daar, alweer dezelfde meuk. Ben je stekeblind of betaal je graag aan de bank, waar vuiteindelijk alles terecht komt. Veel Vuile Duiten en samenwerken met de bank, kijk ook jij even naar dit filmpje, dan snap je mischien waarom de SP is weggeblazen door de media en werkgevers,ze zijn bang voor de SP. En het is weer gelukt …………….
      http://www.metatube.com/en/videos/122921/The-Collapse-of-The-American-Dream/

        /   Reply  / 
  4. Cor

    De hond peilt alleen zelf selectief. Dit is per definitie ONBETROUWBAAR. Mensen selecteren zichzelf nameljk. Maar het erge hiervan is dat hij wel de opinie van mensen beinvloedt door deze uitslagen te publiceren en geen goed beeld weer te geven.

      /   Reply  / 
    1. Mat

      Andere peilingen komen anders aardig overeen. Zelf zou ik het liefst zien dat er geen peilingen werden gehouden, maar goed we hebben vrijheid van meningsuiting dus het staat ieder vrij om ze te organiseren.

        /   Reply  / 
      1. Jaap

        Deze maatschappij is gebaseerd op manipulatie, denk daar maar eens over na Mat.

          /   Reply  / 
        1. Mat

          Ja het is hoe je het bekijkt, manipulatie (opvoeden is ook manipulatie) begint al bij de geboorte.

            /   Reply  / 
  5. anne

    Ik hoop niet dat de PvdA de grootste word? En dat Samson en Dalila zich in het torentje verschanst? De Filistijen over ons als dat gebeurt? Ik ben niet voor rood socialistische politiek en of een paars kabinet? Dat zie ik liever niet! Met een smoesje probeerd Samson om meer stemmen te trekken? En het slot van het liedje is dat ze verkeerde keuzes maken waar je als stemmer niets aan hebt? Waarbij het geld bij de verkeerde mensen terecht komt! Om nog meer allochtonen en moslims binnen te halen die nog meer moskeen gaan bouwen? Om Nederland nog meer een moslim land te laten worden? Nee dank je!

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Peiling Maurice de Hond: ’20 procent van de kiezers zweeft nog’ | Politiek

  7. Suus

    Lekker betrouwbaar die peilingen! Gebaseerd op??

    Samson verkozen boven Rutte? NOOIT!!!!!!!!!!!!!

      /   Reply  / 
  8. anne

    Nu de VVD de verkiezingen heeft gewonnen zijn we er nog niet? De PvdA is een goeie tweede! En Samson is een slimmerik die wellicht te hoog in de boom zit? Nu de onderhandelingen zijn begonnen tussen VVD en PvdA! En als de formatie en of eerst de verkennende ronden voor een rechts of middenkabinet mis loopt? Kan het nog wel eens heel anders lopen? Als het maar niet loopt zo als langgeleden is gebeurt en dan andersom? Den Uyl de PvdA had de verkiezingen gewonnen! Maar het lukte hem niet om een kabinet te vormen! Handig maakten de VVD en het CDA daar gebruik van! En binnen de kortste keren was er een nieuwe regering! Dus als onverhoopt de onderhandelingen mislukken? Kan je nog een links, paars kabinet verwachtten? Want Samson is daar link genoeg voor? Waar ik niet voor ben!

      /   Reply  / 
      1. Jaap

        Zou ook een leuk filpje zijn voor school.

          /   Reply  / 
  9. anne

    We krijgen dus een rechts linkse regering? We moeten natuurlijk nog zien hoe het loopt? Waarom moeten die huren om hoog? Veel mensen zitten al met een hoge huur? We hebben niet allemaal koophuizen! Daar komt dan nog bij dat de premie en de eigenbijdrage van de zorgverzekering omhoog gaat! Plus nog de energienota? Mensen met een laag inkomen houden niets meer over voor eten en drinken? Vooral als je aan het eind van het jaar betalingsregelingen krijgt opgelegd? Dan kan je naar een voedselbank gaan om nog iets te kunnen eten? De werkloosheid valt in Nederland nog wel mee zegt de regering vergeleken met het buitenland? Ik vind dit al erg genoeg!!!

      /   Reply  / 
  10. anne

    Het wordt er niet beter op voor ons met het komende bezuinigingsplaatje van de nieuwe coalitie? Hogere BTW, hogere huren, hogere zorgverzekering en hogere verzekeringskosten! Vooral de laagst betaalden en mensen met een uitkering zullen daar knap last mee krijgen om het nog etende te houden? Weer komen de maatregelen op de zwakste schouders terecht? Terwijl er bij ontwikkelingssamenwerking nog wel wat te halen valt?

      /   Reply  / 
  11. Jaap

    En de huren, met Samson was Rutte er al snel uit, de corporaties en de bonussen moeten overleven ONHOOG DIE HUUR !!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>