Onafhankelijke arbeidsinspectie zo 2011!

Vanaf dit jaar bepaalt minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken het werk van de inspecteur, zegt de FNV.
De vakcentrale gaat bij de internationale arbeidsorganisatie ILO een klacht indienen over de positie van de arbeidsinspectie, dat heeft de FNV inmiddels aangekondigd.
De vakcentrale stelt dat Nederland vanaf januari dit jaar het enige Europese land is zonder onafhankelijke arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie is per 1 januari samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen opgegaan in de nieuwe Inspectie SZW.

De minister heeft inmiddels laten weten dat de inspectie niet meer alle klachten in behandeling zal nemen, de vakcentrale FNV ‘verbijsterd’ achter latend.

‘Niks doen met klachten zou kunnen leiden tot rampen à la Chemie-Pack’, aldus bestuurder van de vakcentrale Leo Hartveld. Hij vreest dat politieke aansturing van de dienst kunnen leiden tot selectieve inspecties.

Hartveld vindt dat de arbeidsinspecteur altijd onafhankelijk moet zijn en daarom inmenging van de politiek ten allen tijden uit moet blijven. Dat is belangrijk om ook de schijn van partijdigheid tegen te gaan. De dienst mag geen ‘politieke speelbal’ worden.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>