Compassie toch de grondtoon CDA

Als het aan Jacobine Geel ligt moet compassie toch echt de ‘grondtoon’ worden van het CDA.

Dat zei Geel vanmiddag tijdens het CDA-congres in Maarssen.

Eerder al maakte Jacobine Geel duidelijk dat compassie, wat letterlijk medelijden betekent, een goede kans maakt het kernwoord te worden.

Een groep CDA’ers, met onder hen diverse raadsleden, heeft hun gruwel er al over gesproken. Zij zijn van mening dat compassie zich teveel zou richten op de zwakte van mensen in plaats van op persoonlijke verantwoordelijkheid.

Geel spreekt dit echter tegen, het betekent volgens haar niet dat het CDA een linkse partij moet worden en altijd maar moeten kiezen voor de zwakkeren. Met compassie bedoelt ze ‘de bereidheid je te laten raken door het lot van een ander’, verduidelijkte Geel.

In het manifest wordt compassie beschreven als ‘een prachtige levenshouding voor CDA’ers’. Het CDA moet volgens Geel niet alleen maar de macht willen uitvoeren maar ook mensen in beweging krijgen. Zij ziet de partij graag stelling nemen ‘tegen het maatschappelijk tekort en de verschraling’.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Compassie toch de grondtoon CDA

  1. Bas

    Compassie is een uitstekend dragend begrip voor de filosofie van het CDA. Het moet alleen niet verward worden met medelijden. Medelijden is wat mij betreft een passieve term, terwijl compassie om actie vraagt, vanuit sterke overtuigingen. Lees er bijvoorbeeld maar eens de da Lia lama of Nietzsche op na.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: D66-leider Pechtold gelooft niet in papieren koers CDA | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>