Buma bikkelhard over Rutte: ‘Het roer moet om’

CDA ageert tegen lastenverzwaringen en nivellering, zwijgt over bezuinigingen

Het CDA roept het kabinet op om het roer om te gooien. CDA-leider Sybrand Buma oordeelt bikkelhard over de coalitie in een reactie op nieuwe economische cijfers.

‘Ondernemers moeten weer lucht krijgen en werk moet weer lonen. Dus een beleid dat ruimte geeft voor structureel economisch en financieel herstel, en geen verdere lastenverzwaringen of banenverslindende nivellering meer’, aldus Buma.

‘Dat de crisis veel groter is dan VVD en PvdA bij de start dachten weten we al sinds begin dit jaar. Maar het kabinet heeft tot nog toe alleen nog maar sussend de oplossing tot augustus uitgesteld. En in de tussentijd is het alleen maar erger geworden.’

‘De combinatie van elkaar opvolgende lastenverzwaringen en nivelleren ten koste van middeninkomens is een verstikkende keuze gebleken’, vindt Buma.

Opvallend is dat Buma niets zegt over de voorgenomen extra bezuinigingen. Dat komt omdat het CDA zich op dat gebied rechts van het midden bevindt, en zelf ook fors zou snijden in de overheidsuitgaven als de partij in de regering zou zitten.

Buma richt zijn pijlen op de lastenverzwaringen en nivellering. Hij noemt ondernemers en middeninkomens. De gezinnen, een ander stokpaardje, noemt hij deze keer niet.

Het CDA wil ontevreden VVD-kiezers aanspreken. Dat is een logische positie, want veel vroegere CDA-kiezers zijn in de afgelopen jaren overgelopen naar de VVD.

Buma heeft echter concurrentie op rechts van Geert Wilders (PVV), die fel tegen de voorgenomen extra bezuinigingen is, en zelfs een demonstratie organiseert.

Veel rechtse kiezers – inclusief ondernemers – vinden dat het even genoeg is geweest met alle bezuinigingen. Extra snijden zien zij als schadelijk voor de economie en het vertrouwen van consumenten. Buma speelt daar vooralsnog onvoldoende op in.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>