Kabinetsreactie op CBS-cijfers: Doorgaan met bezuinigen

Nederlandse economie nog steeds in zwaar weer, regering houdt vast aan beleid

‘Voor herstel van de economie is het noodzakelijk dat het kabinet doorgaat met het doorvoeren van hervorming die de economie versterken en het op orde brengen van de overheidsfinanciën.’ Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een eerste kabinetsreactie op de nieuwe cijfers van het CBS over de Nederlandse economie.

Nederland doet het slechter dan andere Europese landen. De eurozone is uit de recessie, Nederland blijft achter. Ook de CPB-cijfers voor 2014 zijn somberder. De groeiverwachting is verlaagd en het begrotingstekort dreigt op te lopen naar 3,9 procent.

Kamp ziet lichtpuntjes: ‘De economische krimp vlakt in het tweede kwartaal verder af en de lichte groei van de export is hoopgevend. Het feit dat de Franse en Duitse economie weer groeien is goed voor de vooruitzichten van de Nederlandse exportsector.’

Volgens het CBS kromp de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Zowel de bestedingen van consumenten als de investeringen van bedrijven daalden ten opzichte van een jaar geleden.

De werkloosheid blijft oplopen. In vergelijking met vorig jaar nam het aantal banen af met 147.000, maar de export nam op kwartaalbasis wel iets toe met 0,4 procent.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>