Rubriek: Onderzoek

Liegende Van der Steur verkloot VVD-campagne

#TK17 • Geheime e-mail bewijst leugens en bedrog VVD-minister De VVD-campagne voor de Kamerverkiezingen van 15 maart komt niet uit de verf. Terwijl Mark Rutte probeert om na elf jaar rechts egoïsme plotseling de normen-en-waarden-goeroe uit te hangen, brengt minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zijn partij wederom negatief in de publiciteit.

Lees verder...

Onderzoek: Nederland is klaar met Rutte en VVD

I&O Research/VK: Rutte regeert tegen maatschappelijke trend in Nederland is klaar met Mark Rutte en zijn rechtse VVD-beleid. Die conclusie kunnen we trekken uit nieuw onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant. Marktwerking, pensioenleeftijd, bezuinigingen? De meerderheid van de Nederlanders wil het beleid van de VVD-kabinetten terugdraaien.

Lees verder...

Schippers’ blinde vlek: eigen risico = zorgmijden

#TK2017 • Meeste partijen willen eigen risico afschaffen of verlagen De keizerin van de marktwerking in de zorg Edith Schippers ontkent sinds jaar en dag dat het fenomeen van zorgmijding überhaupt bestaat. Nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar VGZ bewijst het tegendeel.

Lees verder...

Relletje lek Commissie Stiekem loopt met sisser af

Parlementaire pers baalt dat er geen koppen rollen • Er was geen sprake van één lek maar herhaling verschillende lekken over langere periode De Tweede Kamercommissie die onderzoek heeft gedaan naar het lekken van informatie uit de Commissie Stiekem, heeft geen schuldige of schuldigen gevonden. Ze adviseert de Tweede Kamer om niemand te laten vervolgen.

Lees verder...

Waar/Onwaar: Wilders over steun voor asielopvang

Wat is echt de mening van Nederlanders over vluchtelingenopvang? Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen 2015 riep Geert Wilders (PVV) een paar keer driftig dat “50, 60, 70 procent van de Nederlanders” tegen de opvang van vluchtelingen is, en de grenzen wil sluiten. Dat is niet waar.

Lees verder...

Ledental partijen: CDA nog de grootste

Het aantal Nederlanders dat lid is van een politieke partij blijft dalen Volgens het Documentatiecentrum Politieke Partijen van de Universiteit in Groningen hadden de politieke partijen op 1 januari van 2015 samen 295.326 leden. Dat is een afname van 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees verder...

Kloof tussen arm en rijk steeds dieper

Gewetenloze aanval op de rechtvaardigheid door extreemrijke elite Als er niets wordt gedaan om de groeiende ongelijkheid te stoppen dan zal de rijkste 1 procent van de wereldbevolking in 2016 meer bezitten dan de andere 99 procent bij elkaar. Dat onthult Oxfam Novib in een nieuw rapport.

Lees verder...

Gebrek aan overzicht bij blunderbaas Opstelten

• 1,2 miljard euro aan belastinggeld niet verantwoord • VVD’er weet niet of Nederland voorbereid is op rampen Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weet niet of Nederland goed voorbereid is op rampen, en of onze vitale infrastructuur voldoende is beschermd. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport.

Lees verder...

CPB bewijst: Nederland gaat failliet met PVV of SP

Als het aan de populisten lag steeg de schuld met 29 miljard per jaar Nederland is veel sterker uit de crisis gekomen. De crisismaatregelen om het begrotingstekort terug te dringen hebben op lange termijn een glorieus effect: de verzorgingsstaat is na de verbouwing houdbaar voor alle generaties.

Lees verder...

Groeiend optimisme vooral in bovenklasse

Zorg, economie en werk moeten hoog op de politieke agenda Nederlanders zijn iets positiever over de economie. Dat geldt vooral voor hogeropgeleiden en mensen met een bovenmodaal gezinsinkomen. De grootste groep vindt dat het niet goed gaat en maakt zich grote zorgen over de toekomst.

Lees verder...

Nederland groeit, vertrouwen keert terug

Oppositie heeft probleem: kabinetsbeleid beloond met mooie cijfers Zowel de koopkracht als het consumentenvertrouwen stijgen. Een nachtmerrie voor de oppositiepartijen en hun komende verkiezingscampagnes. Het lijkt alsof iedereen (op opiniemaker Maurice de Hond na) weer meer vertrouwen heeft.

Lees verder...