Pechtold de Polderhater werpt zich op als sterke leider

Het kan altijd kribbiger • Pechtold zet in op polarisatie in de polder

Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van het volk behoefte zou hebben aan ‘een sterke leider die zonder al te veel democratisch geneuzel besluiten neemt’, maar ze zeiden er niet bij van welke politieke kleur die dan moet zijn.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold grijpt meteen zijn kans en gaat nog maar een keer los op alle akkoorden die het kabinet de afgelopen maanden sloot. Die zijn ten koste gegaan van de daadkracht, zo stelt Pechtold in NRC Next.

De D66-voorman pleitte eerder al voor het slopen van het sociaal akkoord, en vindt dat het kabinet de regie ‘moet terugpakken van de polder’.

‘De oorspronkelijke daadkracht uit het regeerakkoord is vermalen in nieuwe, zwakkere akkoorden. Waar het kabinet draagvlak zocht, vond het remkracht. Het kabinet moet terug naar de duidelijke, zelfbewuste koers, zoals vastgelegd in het regeerakkoord’, aldus een steeds kribbiger wordende Pechtold.

Niet toevallig zijn het allemaal punten uit het verkiezingsprogramma van D66 waarover Pechtold beweert dat het kabinetsbeleid niet liberaal genoeg is.

Hij heeft het over ‘een halfbakken beleid van uitgestelde hervormingen en ambities waarvoor velen medeverantwoordelijk zijn, maar waarvoor niemand verantwoordelijkheid draagt’, maar wat bedoelt Pechtold daar nou mee?

Het antwoord is vrij simpel. D66 wil dat de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW-duur al in 2014 worden doorgevoerd. Dat levert geld op. Een deel daarvan wil de partij investeren in onderwijs.

Pechtold probeert ontevreden liberale kiezers voor zich te winnen. VVD en PvdA hebben hun handtekening gezet onder het sociaal akkoord, evenals de werknemers- en werkgeversbonden. Zij staan voor hun handtekening.

De bonden kapittelt hij door te stellen dat zij geen democratisch gelegitimeerde macht hebben. De coalitie van VVD en PvdA probeert hij uit elkaar te spelen door moeilijk bevochten compromissen af te kraken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>