D66 claimt ‘politieke chantage’ over Belastingplan

Hoe draait boze Pechtold-boy Verhoeven zich hier nu weer uit?

D66-Kamerlid en spindoctor Kees Verhoeven claimde zaterdag in radioshow Kamerbreed dat er sprake is van ‘politieke chantage’ over het Belastingplan.

Verhoeven staat ook bekend als een van de zogenaamde Pechtold-boys. Dat zijn een paar sluwe politieke haantjes in het cirkeltje rond Pechtold die meer bezig zijn met beeldvorming (en spin) dan met inhoud. Campagne en politiek spel.

Politieke chantage

Een bekende campagnetruc is je opponent beschuldigen van iets dat je zelf doet. Volgens mij is het belangrijk dat mensen dergelijke politieke foefjes doorzien.

Zo beschuldigde Verhoeven de premier met een of andere vage onderbouwing van ‘politieke chantage’. Zijn argumentatie is drijfzand. Verhoeven lijkt er vooral op uit om die term (‘politieke chantage’) in de headlines te krijgen.

Dat is een omkering van de werkelijkheid. Wat is politieke chantage? Stel, een partij stelt eisen in de Tweede Kamer maar vindt daar onvoldoende steun. Er is geen meerderheid voor. Die partij zet vervolgens de Eerste Kamerfractie in als politieke pion om dat alsnog af te dwingen. Dat is wat D66 dreigt te doen.

Pechtold-heffing

NRC onthulde eerder dat de Pechtold-boys boos zijn dat VVD en PvdA de mensen lastenverlichting willen geven. Zij gunnen die partijen dit politieke succes blijkbaar niet. Ze halen alles uit de kast om het Belastingplan te blokkeren.

Door die kwade D66-houding dreigen 4 miljoen huishoudens geconfronteerd te worden met een Pechtold-heffing. Normale burgers moeten honderden euro’s bijbetalen omdat de D66-spindoctors andere partijen geen succesje gunnen.

Haagse slangenkuil

Oké, zo werkt het in de politiek vaker. Haagse slangenkuil. De ‘ambitie’ waar geregeld over gekletst wordt komt dan neer op ellebogenwerk. Zie Verhoeven.

Maar gewone Nederlanders hebben het recht om in de media eerlijk uitgelegd te krijgen hoe die trucs werken. Journalisten zijn onafhankelijk. Althans, dat horen zij te zijn. Als je ziet dat er partijpolitiek vals spel gespeeld word, meld het.

Hoe zuiver is de tactiek van D66? De partij heeft recht van spreken als het gaat om belangrijke wetten die sneuvelden in de Eerste Kamer. Zo werden daar in het verleden het referendum en de gekozen burgemeester weggestemd. D66 kroonjuwelen. Zeer pijnlijk. D66 heeft wellicht nog wat appeltjes te schillen.

Staatsrechtelijk kannibalisme

Eerste Kamerfracties horen onafhankelijk een eigen oordeel over wetten te vormen. In de staatsrechtelijke verhoudingen toetst de Eerste Kamer wetgeving aan de Grondwet. Worden alle verdragen en mensenrechten gerespecteerd? Verder kijken ze daar naar eventuele uitvoeringsproblemen.

Het is bij het Belastingplan dik in orde. Wat D66 doet is het bedrijven van pure politiek via de Eerste Kamer. Dat D66 in het verleden altijd principieel tegen dit soort staatsrechtelijk kannibalisme was, maakt het extra relevant om juist D66 aan te spreken op deze komedie, en partijen als SP, GL, CU en SGP minder.

Inhoudelijke novelle

Choose your battles wisely, Pechtold-boys! Ze drijven nu veel te ver af in het moeras van beeldvorming en spin. De ‘politieke chantage’-move is een stropop.

Een oplossing kan eenvoudig zijn. Wijzig het plan op enkele punten middels een inhoudelijke novelle in de Eerste Kamer met als reden ‘ernstige bezwaren’. Het is een stretch om de kritiek van D66 zó zwaar te laten wegen, maar het kan.

De Eerste Kamer wordt immers nu al als politieke pion gebruikt, dus dan moet de uitweg uit deze schadelijke impasse ook van politieke aard zijn. Enkele wijzigingen in het Belastingplan, voldoende om het D66-gezichtsverlies te keren en de lastenverlichting voor burgers en bedrijven van het kabinet door te laten gaan.

Het kan niet dat 4 miljoen huishoudens straks een naheffing van honderden euro’s voor hun kiezen krijgen. Mensen worden de dupe van een politiek spelletje terwijl de Eerste Kamer dit soort wanbeleid juist hoort te voorkomen.

Pechtold-heffing dreigt voor 4 miljoen huishoudens
Belastingplan-kift: Wat zou Hans van Mierlo doen?

Video: Katy Perry – Choose Your Battles

Foto: Leefritme Kenniscentrum (creative commons edited)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “D66 claimt ‘politieke chantage’ over Belastingplan

  1. bodo

    D66 is niet tegen lastenverlichting. ze stellen voorwaarden. de ééninkomen-plannen zijn selectief en het leidt tot het op-souperen van geleend geld. Bovendien willen deze plannen de rekening neerleggen bij het MKB en klein/familie-bedrijf. Het is goed dat D66 tegen deze plannen zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>