Belastingplan-kift: Wat zou Hans van Mierlo doen?

D66-icoon vergeleek politiek misbruik van constitutie met kannibalisme

De wijze waarop D66 de Eerste Kamer dreigt te gebruiken om het Belastingplan weg te stemmen is een beschamende illustratie van wat D66-oprichter Hans van Mierlo omschreef als ‘kannibalisatie’ van de staatsrechtelijke inboedel.

‘Heel vreemd overigens, de mensen die zeggen, de conservatieven, die zeggen: ‘Alles moet blijven zoals het is’, dat zijn de mensen die de inboedel opvreten.’

In een zeer boeiend VPRO-marathoninterview hekelde Van Mierlo hoe elementen van de rechtsstaat, elementen van de constitutie, functioneel worden gemaakt aan politiek belang. Dat proces moest stoppen, zo vond het D66-icoon.

Persoonlijke noot. Ik vind Hans van Mierlo een prachtmens en een inspiratie. Daarom haal ik hem aan. Ik vind het erg pijnlijk dat D66 dreigt te vervallen in een manier van politiek bedrijven die tegengesteld is aan zijn idealen. Ik hoop dat ze bij D66 de wijsheid vinden om deze beschaming te voorkomen.

Antiliberale naheffing

Als het Belastingplan in de Eerste Kamer weggestemd wordt dan worden vier miljoen huishoudens geconfronteerd met een naheffing van honderden euro’s.

Het gaat om zo’n 700 euro voor eenverdiener-gezinnen, 900 tot 1400 euro voor alleenstaande werkende ouders en 1400 euro voor tweeverdieners. Ook zou de koopkrachtreparatie voor ouderen en uitkeringsgerechtigden niet doorgaan.

Het Belastingplan is door een grote meerderheid (93 van de 150 zetels) in de Tweede Kamer aangenomen maar de partij van Alexander Pechtold zet de Eerste Kamerfractie in als politieke pion om de lastenverlichting alsnog te blokkeren.

De boete is dus een Pechtold-heffing. De conservatieve, partijpolitieke zet treft alleenstaande ouders en tweeverdieners het hardst. Antiliberaal. Bovendien is de route via de Eerste Kamer (D66 wil ‘m eigenlijk afschaffen) staatsrechtelijk onzuiver. Sommigen zouden deze tactiek omschrijven als ‘vuil en vunzig’.

• Volkskrant: Eerste Kamer dreigt de Tweede te overvleugelen

Foto: David Amsler

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>