Hongaren de straat op tegen nieuwe grondwet

In Boedapest hebben tienduizenden Hongaren geprotesteerd tegen de nieuwe grondwet.

De nieuwe grondwet zou volgens demonstranten de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht sterk inperken.

De demonstranten riepen leuzen tegen de regering van premier Viktor Orbán, die verantwoordelijk is voor de wetswijziging.

In de protestmars hielden mensen spandoeken met ‘Orbán dictatuur!’ omhoog.

Hongarije is de laatste tijd vaker in het nieuws. Premier Orbán botst regelmatig met de oppositie en de wereld ver daar buiten.

Toen Hongarije EU-voorzitter werd, op 1 januari 2011, kreeg het land te maken met een strengere mediawet. Een speciale raad moest media over de gehele wereld controleren of zij ‘moreel’ en ‘objectief’ berichten over Hongarije. Overtreders zouden hoge boetes riskeren.

De premier Viktor Orbán ziet het allemaal anders, hij vindt dit een logische stap richting de democratisering van het land, die begon na de val van het communisme in 1989.

 

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hongaren de straat op tegen nieuwe grondwet

  1. Pingback: Protest Hongaren tegen viktatuur – Nederlands Dagblad | Dagelijks Nieuws

  2. De Hongaar

    Tienduizenden demonstranten…..???
    Ik woon zelf ik Budapest en het waren er misschien een paar honderd
    De soep wordt niet zo heet gegeten als het opgediend wordt en na de bijna totale economische vernietiging van Hongarije door de voorgaande regering ben ik van mening dat ze nu wel de juiste weg ingeslagen zijn.
    Dat de EUssr niet blij is met Hongarije kan ik me indenken….. en misschien is dit maar goed ook.
    Leer de geschiedenis van de Hongaar en neem niet klakkeloos berichten over …… misschien is die mediawet zo slecht nog niet :)

      /   Reply  / 
    1. Danny van Zoen Auteur

      Ik heb ze niet geteld maar heb er naar jou commentaar wel even beeld bij gezocht.

      Misschien heb je gelijk, want:
      @geertwilders PVV ‘Hongarije neemt wet aan waardoor islam niet op erkenning/steun vd Staat kan rekenen. Geweldig! Voorbeeld voor hele EU! bit.ly/vHjg6W’

        /   Reply  / 
    2. De Nederlander

      Zo veel macht bij 1 partij, binnen 8 maanden een nieuwe grondwet, nog net geen censuur maar wel genoeg angst bij de pers om de regering niet meer te toetsen. Constitutionele hof beperken, samenvoegen centrale bank en controlerende financiële instantie, politieke inmenging monetair beleid. Torenhoge inflatie. Super nationalisme door terug te willen naar de grenzen van voor WO1.

      En dat allemaal zonder angst? Lijkt me niet verstandig, zeker als je naar de geschiedenis van Hongarije kijkt.

        /   Reply  / 
  3. De Hongaar

    Kijk naar Nederland, tegen de EU, tegen de Euro en er toch doorheen gejast?
    Persvrijheid in Europa is een illusie (wat niet ziet wet niet deert)
    Samenvoegen centrale banken is ook een gevolg van de fraude/verboden producten die de banken hadden (vergelijkbaar met de hypotheekfraude in Nederland) De burger moet (ook) hier beschermd worden.
    Torenhoge inflatie dankzij het vorige (linkse) bewind en de EU bemoeienis (ontmanteling van de agricultuur van Hongarije tbv andere EU landen)
    Dikke middelvinger naar het monetaire systeem inderdaad want niet nodig en dat willen ze niet (ook Hongarije zal moeten buigen voor het Monetaire totaal systeem)
    Het Trianon verdrag……. we gaan Nederland verdelen en Nederland houdt 1/3 van haar grondgebied over…… Lees je in Nederlander zelfs jij wordt nationalist (of een trotse Nederlander)
    Hongarije dient nu als bliksemafleider voor de Europeesche interne problemen.
    Geef Orban nog 6 jaar om zijn karwij af te maken……

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Nelie Kroes uit kritiek op Hongaarse mediawet | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>