Neelie Kroes uit kritiek op Hongaarse mediawet

Europees commissaris Neelie Kroes maakt zich openlijk zorgen om de mediapluriformiteit in Hongarije.

In korte tijd zijn er in Hongarije 30 nieuwe wetten aangenomen door de regering van premier Viktor Orbán. Waarbij er door Europa bij een aantal wetten, zoals de wijziging in de grondwet, sprake is van toenemende zorgen.

De nieuwe mediawet, die journalisten de mond snoert, is al sinds vorig jaar van kracht. Volgens Neelie Kroes tast Hongarije hiermee de fundamentele Europese wetgeving aan. ‘The freedom and pluralism of the media shall be respected’ luidt haar pleidooi.

Begrippen als diversiteit, verscheidenheid, pluralisme en pluriformiteit vormen de basis van een methode van democratische waarheidsvinding. Zij kennen al een lange traditie die met Socrates, via de politieke theorie van Mill en de wetenschapfilosoof Popper doorloopt tot de dag vandaag.

Diversiteit wordt, net als vrijheid gezien als één van de belangrijkste ideologische kenmerken van de liberale democratie. Een traditie met regels waarvan Kroes nu vindt dat Hongarije deze aan hun laars lapt. De originele mediawet waar Hongarije zonder inmenging van Europa voor stond druiste op 4 gebieden in tegen de regels, aldus Neelie Kroes.

Zij legt uit dat het ging om  ’four issues comprise disproportionate application of rules on balanced information, application of fines to broadcasters legally established and authorised in other Member States, rules on registration and authorisation of media service providers and rules against offending individuals, minorities or majorities.’

Kroes benadrukt dat het belang van vrijheid en het feit dat deze op veel verschillende manieren kan worden behouden. Voor een juiste verhouding tussen burgers, politiek en pers is mediadiversiteit van doorslaggevend belang. Vrijheid wordt verdedigd op verschillende manier ‘by journalists, by active citizens, by laws at the national and, if necessary, EU levels. No single action delivers us the freedom we cherish and no single action can take it away.’

De Eurocommissaris legt hierbij een belangrijke link naar het radioverbod van Klubradio, de enige radiozender die op de hand is van de oppositie in Hongarije, en de lucht uit moest van de zittende regering. Daarover zegt Kroes dat ze denkt dat er juist ‘room is for more radio voices in Hungary, not less’.

Neelie Kroes geeft in het besluit van haar betoog aan dat zij alles in haar macht zal doen om de Hongaarse bevolking de mogelijkheid te geven om te leren en te luisteren naar de media van de eigen keuze. Zonder restricties van de Hongaarse overheid, (desnoods) via het internet maar ook zeker via het analoge kanaal.

Lees haar complete betoog hier.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Neelie Kroes uit kritiek op Hongaarse mediawet

  1. Pingback: PvdA wil lidmaatschap Hongarije schorsen | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>