Grieks reddingspakket niet zonder risicio

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden zijn in de nacht van maandag op dinsdag tot een akkoord gekomen over een tweede reddingsplan voor Griekenland. De overeenkomst is bereikt met name door de steun van banken.

Griekenland krijgt onder strikte voorwaarden een reddingspakket van ruim 230 miljard euro waarmee een dreigend faillissement is afgewend.

Volgens Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het tweede reddingsplan niet zonder risico’s is.

Banken zullen een groter verlies moeten accepteren op hun huidige Griekse obligaties. Daarbij zullen de nationale centrale banken van de eurozone de winsten die zij op hun Griekse staatspapier krijgen, moeten inleveren. Ook de Europese Centrale Bank is bereid zijn winsten af te dragen.

De maatregelen zorgen ervoor dat de schuld van Griekenland wordt teruggebracht tot een niveau waarbij de Grieken hun economie weer op gang krijgen. Na urenlang te hebben onderhandeld met banken kwamen de ministers overeen dat de Grieken 130 miljard euro aan leningen krijgen.

Om toe te zien dat Griekenland de beloofde bezuinigings- en hervormingsbeloften na zal komen, zullen de inspecteurs van de geldschieters permanent in Athene verblijven. Daarnaast zal een deel van de noodlening op een geblokkeerde rekening worden gezet, zodat Griekenland zich nog meer genoodzaakt zal voelen de schulden af te lossen.

Reacties

De Griekse premier Lucas Papademos zegt ‘erg blij’ te zijn met het nieuwe reddingspakket. De premier reageerde ook op de permanente toezicht, hij benadrukte dat dit een ‘tijdige en effectieve manier’ is om de maatregelen in Griekenland door te voeren. Papademos heeft er alle vertrouwen in dat Athene haar zaakjes op orde krijgt. ‘Het is in het belang van de Griekse bevolking.’

Eurogroepvoorzitter Juncker bejubelde het besluit na afloop van de vergadering: ‘Met dit programma is de toekomst van Griekenland in de eurozone veiliggesteld’.

Minister Jan Kees de Jager is echter vele malen gereserveerder:  ’Er is geen reden om te juichen. Aan dit programma voor Griekenland zitten veel risico’s, vooral of alle beloften van Griekse zijde worden uitgevoerd. Ik zal niet zeggen dat het de laatste keer is dat we hier in Brussel over Griekenland spreken.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Grieks reddingspakket niet zonder risicio

  1. Pingback: Rutte: reddingspakket euro voor Griekenland acceptabel | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>