Pechtold in paniek: D66 en VVD toch héél verschillend

Waar D66 tégen opgericht is? Dat is D66 onder Pechtold zelf geworden

Paniek bij D66 na uitspraken van Hans Hoogervorst (VVD) in Nieuwsuur. De oud-bewindsman heeft gezegd dat D66 en VVD prima kunnen fuseren.

Zo’n uitspraak schaadt ‘het merk’ D66, dus het zwaarste geschut wordt ingezet. Partijleider Alexander Pechtold noemt het ‘volstrekte onzin’ om te denken dat de tijd rijp is voor een fusie. ‘Ik denk dat we in het verleden dichter bij elkaar zaten dan vandaag de dag’, spint hij in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Hoogervorst pleit voor staatsrechtelijke vernieuwingen (ooit in een ver verleden een D66-punt) waardoor de politiek voor mensen begrijpelijker zal worden. Hij noemde een hogere kiesdrempel als voorbeeld. Het vormen van coalities wordt dan makkelijker en zo’n drempel belemmert de wildgroei aan one-issuepartijen.

Maar Pechtold moet niets hebben van staatsrechtelijke vernieuwing in het belang van burgers. Kennelijk staat het belang van zijn eigen positie, en het merk D66, bij hem voorop. Hij gebruikt daarbij ‘de PVV-kiezer’ als argument. De vleesgeworden spinmachine beredeneert alles vanuit partijpolitiek.

De VVD zou volgens Pechtold elke keer aanschurken tegen Wilders. Ook vindt hij dat D66 en de VVD andere meningen hebben over de rechtsstaat en Europa.

Over Europa gesproken. In het Europarlement zitten VVD’ers en D66’ers al jaren in dezelfde fractie. Zij vormen daar al één partij. Hier in Nederland achter de dijken (en onder de Haagse kaasstolp) vaart D66 echter een andere koers.

Partijpolitieke spelletjes. Het uitvergroten van verschillen om het bestel met gevestigde partijen in stand te houden. Het bedrijven van machtspolitiek. Onder Pechtold wordt D66 precies datgene waar de partij ooit tégen opgericht is.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Pechtold in paniek: D66 en VVD toch héél verschillend

  1. Patrick

    Pechtold heeft toch wel een punt. Daar waar de VVD nog enigszins voeling met de maatschappij heeft, is dat bij D66 allang verdwenen. D66 is nog een paar maatjes erger dan de VVD. Zowel op het gebied van Europa, financiën, zorg etc. De VVD is al goed bezig om Nederland af te breken, maar D66 zou werkelijk een ramp zijn.
    Laat er inderdaad een kiesdrempel komen. Dan zijn we meteen van PvdD, SGP en dergelijke verlost en zijn er geen ‘meerderheden’ van 1 zetel meer mogelijk. Zulke belangrijke thema’s als het pensioenstelsel en de woningmarkt zouden toch minimaal een twee derde meerderheid in de kamers moeten hebben i.p.v. 1 zetel verschil.

      /   Reply  / 
  2. Elisabeth

    De PvdD is tégen de EU. Die zetels kunnen we goed gebruiken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>