VIDEO: Hoogervorst roept op tot fusie D66 en VVD

Crisis onder de kaasstolp • Roep om kiesdrempel klinkt steeds luider

SGP’er Kees van der Staaij zou volgens oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) heel goed in het CDA kunnen functioneren, en D66 en VVD kunnen wat hem betreft ook prima samengaan. Dat zei Hoogervorst vrijdag in Nieuwsuur.

De oud-minister deed de uitspraken in een verfrissende reportage. Hoogervorst woont tegenwoordig in Engeland, en kijkt met de ogen van een buitenstaander naar de chaotische manier waarop de Nederlandse politiek (dis)functioneert.

Ook de oud-bewindslieden Rick van der Ploeg (PvdA) en Aart Jan de Geus (CDA) wonen al jaren in het buitenland, en gaven hun ongezouten mening in Nieuwsuur.

‘Het Nederlandse staatsbestel is volledig kapot. Er moeten echt dingen anders want de kiezer raakt het spoor bijster’, zo meent Hoogervorst. ‘Als je van buitenaf kijkt zie je veel mensen in de samenleving en de politiek met een kort lontje’, zo duidt Van der Ploeg. ‘Het schiet niet op in Nederland’, zegt De Geus.

Van der Ploeg vindt het navelstaren en het gebrek aan tolerantie, aan vrijzinnigheid, opvallend. ‘Dat hoor je in Engeland terug’.

Hoogervorst en De Geus willen dat Nederland een kiesdrempel invoert. Het vermindert het aantal partijen in de Tweede Kamer, maakt het vormen van coalities veel makkelijker en weert one-issuepartijen. Een tweepartijenstelsel zoals in Engeland geeft een veel duidelijker mandaat, aldus Van der Ploeg.

Ook vinden de heren dat de macht van de Eerste Kamer moet worden beperkt. De Geus denkt aan afschaffen en Hoogervorst vindt dat de senaat alleen nog wetsvoorstellen zou mogen terugsturen, in plaats van verwerpen.

Kijk het Nieuwsuur-item terug:

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>