Krakkemikkige coalitie D66 en SP in Amsterdam

• SP slikt visieloze bezuinigingen • ‘Niet duidelijk wat het einddoel is’
• 1000 banen geschrapt • Kritiek en bezorgdheid bij Abvakabo en PvdA

Het rechtse college van D66, VVD en SP in Amsterdam komt moeizaam uit de startblokken. De coalitie heeft nu al vakbond Abvakabo FNV tegen zich in het harnas gejaagd. Vooral voor coalitiepartij SP is dat een pijnlijke situatie.

Om met rechts te kunnen besturen moet de SP forse bezuinigingen slikken. Werknemers van de gemeente zijn als eerste de klos. Er worden maar liefst 1000 banen geschrapt, zo blijkt uit berichtgeving van de lokale zender AT5.

Medewerkers onzeker

‘Dit heeft een enorme negatieve weerslag op de organisatie’, aldus Roy Haarms van Abvakabo FNV. Hij hekelt het gebrek aan een duidelijk einddoel. ‘Dit kost de organisatie slagkracht die kan oplopen tot 25 procent. En een voetbalteam dat een kwart van z’n slagkracht verliest, gaat wellicht wedstrijden verliezen.’

Oppositiepartij PvdA is ook bezorgd. ‘Dit is een van de meest omvangrijke operaties ooit. Veel medewerkers zijn onzeker over hun plek’, zegt raadslid Dennis Boutkan. Met de vakbond vreest hij dat er straks dingen misgaan. Ook betwijfelt de PvdA of de beoogde bezuiniging wel gehaald gaat worden.

Socialisten muisstil

Bij de SP in Amsterdam houden ze zich muisstil in dit debat. Ze kunnen niet anders. D66, VVD en SP hebben geen gezamenlijke visie. VVD-wethouder Pieter Litjens noemt het ‘een plicht van een overheid’ om op ambtenaren te bezuinigen. Nou niet bepaald iets waar socialisten een warm gevoel bij krijgen.

Voor de zomer bleek ook al dat D66, VVD en SP in de hoofdstad niet in staat zijn om een gezamenlijk plan te maken om de hoge jeugdwerkloosheid aan te pakken. De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks dienden een initiatiefvoorstel in.

Persoonlijke rancune

SP’ers zouden dat eigenlijk moeten steunen, maar zij blijken te zwak in de door D66-gedomineerde coalitie. Jongeren zonder werk zijn het slachtoffer. Het is op zich niet uitzonderlijk dat een partij het coalitiebelang vooropstelt. Maar het probleem in Amsterdam is het krakkemikkige fundament van die coalitie.

De coalitie van D66, VVD en SP in Amsterdam is gebaseerd op persoonlijke rancune tegen de PvdA. Eigenlijk zou de SP veel meer voor haar kiezers kunnen bereiken door met de PvdA samen te werken, maar de wrok zit nog te diep.

Waarom SP en D66 falen

Dergelijke haatgevoelens spelen bij D66’ers ook een rol. Opmerkelijk genoeg hebben VVD’ers daar weinig last van. Uit analyses blijkt steeds dat VVD’ers en PvdA’ers (als het moet) vrij soepel kunnen samenwerken omdat zij elkaars verschillen accepteren, en bereid zijn elkaar belangrijke punten te gunnen.

Die volwassen houding is bij SP’ers en D66’ers, zowel lokaal als landelijk, soms ver te zoeken. D66 was ooit een optimistische partij, maar de Pechtold-kribbigheid heeft daar een einde aan gemaakt. En met omstreden politici als Harry van Bommel lukt het de SP nog altijd niet om van het viswijvenimago af te komen.

Gedoemd te mislukken

In Amsterdam hebben D66 en SP onder druk van landelijke kopstukken een rancunepact gesloten. In de trant van: the enemy of my enemy is my friend. Maar een politieke coalitie gebaseerd op wrok en onderlinge spelletjes is gedoemd te mislukken. Dat hebben we ook gezien bij kabinet-Rutte-I met de PVV.

Voor politieke watchers is het boeiend om dit experiment te aanschouwen, maar D66 en de SP beschadigen hiermee links en progressief Nederland als geheel. Zij zaaien verdeeldheid uit partijbelang. Dat kan niet goed aflopen.

Video AT5

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Krakkemikkige coalitie D66 en SP in Amsterdam

  1. Impeccable

    Heeft u het al gehoord van SP ALkmaar? Ook daar kwam de SP door eigen toedoen ten koste van de PvdA in het college. Inmiddels hebben de 3 raadsleden plus de wethouder hun lidmaatschap opgezegd en zijn een eigen partij begonnen. Saillant detail is dat de SP Alkmaar instemde met reorganisaties en privatiseringen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>