Rechtse coalitie A’dam vergeet werkloze jongeren

Forse kritiek FNV Jong • Linkse oppositie dient initiatiefvoorstel in

De rechtse coalitie van D66, VVD en SP in Amsterdam is vergeten plannen te maken om de hoge jeugdwerkloosheid aan te pakken. Vakbond FNV Jong uitte deze week forse kritiek op het ontbreken van plannen in het coalitieakkoord.

In het akkoord staat alleen een vage zinsnede van D66 over dat onderwijs beter moet aansluiten op de arbeidsmarkt. ‘Daar heb je als werkloze schoolverlater natuurlijk niets aan’, zegt FNV Jong-voorzitter Robbert Coenmans.

De linkse oppositie van PvdA en GroenLinks diende deze week meteen het initiatiefvoorstel Aanvalsplan Jeugdwerkloosheid in. PvdA en GroenLinks willen onder meer het aantal startersbeurzen uitbreiden, een banenbonus invoeren voor bedrijven, banencoaches in elke buurt en aanpak van discriminatie.

Het initiatief is financieel gedekt. De begroting biedt de ruimte, maar het ontbreekt de coalitie van D66, VVD en SP aan een gezamenlijke visie, een concreet plan, en het besef van urgentie de jeugdwerkloosheid meteen aan te pakken.

‘Dit nieuwe college zegt nadrukkelijk te willen samenwerken met de gemeenteraad. Dit plan biedt daarvoor een uitgelezen kans, dus ik ben zeer benieuwd of deze mooie belofte ook in de praktijk wordt gebracht’, aldus de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman.

‘Geen verloren generatie’

PvdA-raadslid Emre Ünver: ‘Twintig procent van de jongeren zit werkloos thuis. Onder jongeren met een migrantenachtergrond is dat zelfs veertig procent. Dan kunnen we niet afwachten en plannen maken, dan moeten we nu actie ondernemen. Er mag geen verloren generatie ontstaan.’

GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens: ‘Werkloosheid aan het begin van je loopbaan kan nogal remmend werken op je ontwikkeling of op het benutten van kansen later. Het woord jeugdwerkloosheid komt in het collegeakkoord welgeteld één keer voor. Concrete ideeën heeft men nog niet.’

(Foto: Misha Dontsov)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>