Afghanistan is kapot, rot nu maar op.

karzai-pointingWaarom zijn er in Allah’s naam niet meer terroristische aanslagen de laatste tijd? Met 40% van Afghanistan in handen van de Al Qaida vriendjes zouden ze toch nog wel wat hersenloze levende bommen kunnen afleveren. Genoeg ruimte voor een trainingskamp.

Maar er zitten maar 100 man van Al Qaida in Afghanistan, volgens Jim Jones, veiligheidsman van de Amerikaanse regering.Het geweld in het land komt van lokale groepen, die voor het Westerse gemak allemaal Taliban worden genoemd. Zij verzetten zich tegen de bezetting van hun land die al langer duurt dan beide wereldoorlogen bij elkaar.

Maar de oorlog heeft nog maar weinig met Al Qaida te maken. Sinds 2001 ging het ongeveer zo:

Vliegtuigen vliegen in een wolkenkrabber. Osama Bin Laden heeft het gedaan. Osama zit in Afghanistan. Grote aanval maar waar is die verdomde Osama? Dan maar het land democratiseren en dan is het probleem ook opgelost en is terloops een volk gered.

En gelukkig gaat het de goeie kant op met de Afghaanse democratie. Er was toch wat veel gefraudeerd bij de laatste verkiezingen dus over twee weken mogen Karzai en Abdullah Abdullah het nog eens over doen. Twee weken? Ja, twee weken.

Even for the record: het land zit vol bergen en centraal gezag gaat niet veel verder dan de stadsgrens van Kabul. De vraag is niet wie wordt de leider van alle Afghanen, maar wie wordt burgemeester van Kabul en mag handen schudden in het Westen.

Even for the record 2: het eerste kabinet van Balkenende viel op 16 oktober 2002. De nieuwe verkiezingen waren op 22 januari 2003. Even tellen… inderdaad 14 weken! (In die tussentijd gaf het demissionaire kabinet nog wel even steun aan het bezetten van Irak).

De troepen terugtrekken is geen oplossing maar dat is blijven ook niet meer.

Ondertussen blijven Amerika en hun vrienden met geld smijten. Vliegtuigjes zonder bemanning bombarderen onherbergzame gebieden. Het lijkt succesvol; 14 terroristen gedood. Helaas staan daar 700 burgers tegenover. Dat is 2% geslaagd, 98% per ongeluk gedode mannen, vrouwen en kinderen.

Als Obama zijn Nobelprijs echt wil verdienen is dit misschien een idee. Hij houdt wat geld over als zijn troepen terugtrekt. Maak een mooie pot met geld en laat ze daarmee wat leuks gaan doen in Afghanistan. Een soort oprotpremie.

Tuurlijk de helft van het geld zal blijven hangen bij burgemeesters van Kabul en andere struikrovers. Maar met een beetje mazzel worden er ook wat scholen gebouwd. Heeft een kind in Afghanistan misschien een keuze zonder dat er bommen op zijn hoofd vallen.

Denk daar maar eens aan als Verhagen weer kwijlend op zijn knieën ligt als hem gevraagd wordt nog langer kanonnenvlees te sturen.

Update: Ook Abdullah Abdullah vindt de twee weken wat aan de korte kant. Hij heeft zich terug getrokken. Karzai mag de burgemeester van Kabul blijven, hoezee.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Afghanistan is kapot, rot nu maar op.

  1. Pingback: Politiek » Documentaire van de Week: De Afghaanse mislukking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>