TIJDLIJN: Waarom staatssecretaris Weekers bungelt

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zwaar in de problemen

Zondag kwam via KRO Brandpunt en RTL Nieuws aan het licht dat Bulgaarse bendes bussen vol landgenoten naar Nederland sturen om zich als spookburgers in te schrijven. De bendes frauderen op die manier met huur- en zorgtoeslagen.

Dinsdag stelde de Tweede Kamer vragen tijdens het Vragenuur. Weekers zei dat de Belastingdienst hem niet heeft ingelicht over de fraude omdat dit soort zaken aan de orde van de dag zijn. Hij zei dat hij over deze specifieke zaak zondag pas hoorde, en beloofde dat de Belastingdienst voortaan ‘signalen van systematische fraude’ zal doorgeven.

De Kamer vroeg om een brief waarin Weekers precies moest uitleggen wie wat wel en niet wist, en wanneer. Daarin schreef hij dat in april 2012 voor het eerst aanwijzingen voor fraude binnenkwamen bij het regionaal expertisecentrum Rotterdam-Rijnmond (RIEC).

In juni werd die kennis gedeeld met de Belastingdienst. De FIOD begon een onderzoek. Volgens Weekers lieten zij het ministerie van Financiën daarbuiten.

Woensdag lekten ambtenaren van de Belastingdienst naar RTL Nieuws. ‘Heel triest dat meneer Weekers gewoon zit te jokken, dit is al tijden bekend.’ Weekers ontkende nogmaals dat hij op de hoogte was. ‘Ik heb niet gejokt’, verklaarde hij.

Vandaag kwam RTL Nieuws met nieuwe onthullingen. Weekers zou ‘grootschalige fraude verhullen.’ Na de eerste aanwijzingen uit april 2012 zouden het RIEC, de Belastingdienst, het FIOD, het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Rotterdam al geconcludeerd hebben dat de fraude ook in andere steden plaatsvindt.

Als het rapport dat die organisaties toen schreven wél naar het ministerie van Financiën is gestuurd, dan heeft Weekers een groot probleem. De staatssecretaris houdt nog steeds vol dat hij tot voor kort niet geïnformeerd is over de fraudepraktijken, maar als het wel degelijk op zijn ministerie bekend was, dan had hij het moeten weten.

Weekers vroeg de Kamer vandaag om meer tijd om alle feiten op een rijtje te kunnen zetten. De oppositie ruikt bloed. Bij het CDA spreekt men van een ‘schandalige flutbrief’, maar Weekers krijgt wel meer tijd omdat de vertrouwensvraag aan de orde is.

Het debat vindt direct na het meireces plaats, op 14 mei.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “TIJDLIJN: Waarom staatssecretaris Weekers bungelt

  1. Pingback: Weekers klungelt door in Bulgaars fraudeschandaal | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>