D66 schoffeert werknemers, wil sociaal akkoord slopen

CDA vindt dat kostbare tijd verloren gaat, maar is vaag over wat het zelf precies wil

De politieke reacties op de aanbevelingen voor 2014 van de Europese Commissie zijn verdeeld. Brussel wil dat Nederland volgend jaar extra gaat bezuinigen om het begrotingstekort onder de veelbesproken 3 procent te krijgen.

D66 wil dat het zorgvuldig bereikte compromis met werkgevers en werknemers kapotmaken. D66-Kamerlid Wouter Koolmees (foto): ‘Laten we het sociaal akkoord versneld uitvoeren en al in 2014 beginnen met de hervorming van WW en ontslagrecht.’ D66 kiest hiermee een eenzijdige rechtse lijn en schoffeert de werknemersbonden.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft ook kritiek op het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers, noemt het een ‘bezweringsformule’, en stelt dat er kostbare maanden verloren gaan. Welke maatregelen het CDA precies versneld wil uitvoeren is onduidelijk.

De ChristenUnie is constructiever en stelt dat diverse hervormingen op de woning- en arbeidsmarkt zich nog moeten uitbetalen en op de langere termijn effect zullen sorteren. De CU vindt dat aanvullende bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van gezinnen.

De SP noemt extra bezuinigen in 2014 ‘economische kamikazepolitiek’ en wil het tekort juist laten oplopen en meer geld gaan uitgeven. Het geld voor investeringen moet de overheid dan extra lenen. De SP denkt dat daardoor het vertrouwen zal herstellen.

Van de PVV komt geen serieuze reactie. Geert Wilders brabbelt iets over een irritant elitemoeras, maar of de PVV het tekort in 2014 nou wel of niet wil laten oplopen is onduidelijk. De bezuinigingen die de PVV eerder voorstelde zijn niet haalbaar.

Werkgevers en werknemers willen niet op zaken vooruitlopen. Discussies over aanpassingen van het sociaal akkoord worden in augustus gevoerd. Het kabinet houdt rekening met extra bezuinigingen maar houdt vast aan di planning. ‘We maken al sinds 1815 in dit land een begroting in augustus’, aldus premier Mark Rutte.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>