Mediawatch: Nieuws over 6 miljard euro bezuinigen

Hoe brengen Nederlandse media het nieuws over de 6 miljard op hun websites?

De coalitie van VVD en PvdA is het eens over 6 miljard euro aan extra bezuinigingen voor volgend jaar. Of dat genoeg is om het begrotingstekort terug te brengen tot 3 procent blijkt morgen als het Centraal Planbureau (CPB) met ramingen komt. Vermoedelijk niet.

De NOS, als bastion van objectiviteit en neutrale journalistiek, schrijft gewoon dat de fractieleiders Samsom en Zijlstra het eens zijn over de 6 miljard. Over als er later dit jaar vanuit Brussel meer gevraagd wordt, zegt Zijlstra: ‘dan zullen we dat moeten doen.’

De Telegraaf zette in eerste instantie Samsom in de headline. ‘Samsom: Nederland volgt regels EU’. Opvallend is dat ook de linkse opiniesite Joop.nl het nieuws volledig op Samsom pint en stelt dat hij een ‘knieval voor Rehn’ maakt. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Joop-concurrent The Post Online, waar Zijlstra in de ondertitel is gezet.

De Telegraaf paste het artikel drie uur later aan. De headline met Samsom is vervangen door een headline met VVD en PvdA, en de titel luidt: Kabinet gaat 6 miljard bezuinigen.

NRC was meteen neutraler en heeft het over ‘maximaal’ 6 miljard, en plaatst als enige een foto van het kabinet (Rutte en Dijsselbloem), en niet van Samsom. Daarbij rekenen ze uit dat met het pakket uit maart er nog maar 2,7 miljard gevonden hoeft te worden. NRC legt als beste uit hoe de politieke verhoudingen liggen en wie welke rol speelt.

De Persgroep (Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad) namen een ANP-bericht over. Wel bewerkt de redactie een vervolgbericht waaruit blijkt dat het kabinet niet meer alleen de ramingen van het CPB volgt, maar ook naar die van de Europese Commissie kijkt.

Het ligt in de verwachting de ramingen van het CPB morgen somber zijn. Vermoedelijk kiest de coalitie nu voor de 6 miljard van Rehn omdat dit minder is dan de bezuinigingen die nodig zouden zijn als men van het CPB uitgaat. Morgen weten we of dat echt zo is.

RTL Nieuws is de enige die daar ook nu al een beschouwing over geeft. Het nieuws over de 6 miljard euro wordt op hun site geduid met enkele tweets van journalist Frits Wester.

Eindoordeel: NRC, NOS en RTL hebben de meest objectieve en complete berichtgeving over de 6 miljard euro. Met name de diepgaandere uitleg op nrc.nl en de duiding van Frits Wester op rtlnieuws.nl zijn goede toevoegingen die op andere sites niet te vinden zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>