Schaliegas in Nederland: Gaat ons kraanwater branden?

‘Broddelrapport’ stelt dat schaliegaswinning in Nederland zonder grote risico’s kan

RTL Nieuws berichtte gisteravond over een nog geheim rapport waarin staat dat er in Nederland veilig naar schaliegas geboord kan worden. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

De kans op proefboringen wordt hierdoor een stuk groter, maar de boringen zijn zeer omstreden. Voor de winning van schaliegas wordt een mengsel van water en chemicaliën onder grote druk in de bodem gespoten. Het gas dat zich in kleine velden bevindt wordt op die manier uit diepe steenlagen gewrikt, ook wel fracking of kraken genoemd.

Tegenstanders vrezen vervuiling van de bodem en het drinkwater. In de VS is schaliegas booming business en heeft de winning geleid tot veel economische groei, maar ook tot absurde taferelen als ontvlambaar kraanwater (foto) en gezondheidsproblemen bij mensen die in een winningsgebied wonen. Ook kunnen er bodemdalingen optreden.

Milieudefensie noemt het rapport broddelwerk en een slordige haastklus, en roept de Tweede Kamer op om het verbod op schaliegasboringen in stand te houden. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft zich al eerder tegen schaliegaswinning uitgesproken.

Volgens RTL praat de ministerraad later vandaag over het onderwerp. Het rapport is dus waarschijnlijk bewust gelekt om de publieke opinie te masseren voor een mogelijk besluit om tot proefboringen over te gaan. Politiek ligt het niet eenvoudig.

De VVD is voor, maar het partijcongres van de PvdA bepaalde eerder dat de fractie niet mag instemmen met proefboringen. Partijleider Diederik Samsom heeft toen gezegd dat hij de kwestie opnieuw zal voorleggen als blijkt dat de winning schoon en veilig kan.

De vraag is nu of de PvdA na dit rapport voor die route kiest. De VVD kan ook met PVV, SP en CDA een meerderheid vormen om met de proefboringen te beginnen. Voor SP en CDA is dat echter niet zonder risico: als er problemen ontstaan zijn zij medeverantwoordelijk.

Van de PvdA is bekend dat de partij tegen is, en naar een duurzame energievoorziening wil, maar zij zouden steun voor proefboringen kunnen verantwoorden als handreiking naar de coalitiepartner, en het zijn immers enkel nog maar proefboringen.

Er zijn vergunningen aangevraagd om proefboringen te doen in onder meer Boxtel en Haaren. Ook in Tholen, Weert, Breda en De Kempen liggen potentiële wingebieden.

Proefboringen naar schaliegas?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Afbeelding: Documentaire Gasland, bekijk trailer:

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Schaliegas in Nederland: Gaat ons kraanwater branden?

  1. Pieter

    Donderdag 12 september 2013 is de dag van de duurzaamheid. Het is belangrijk dat huishoudens energiezuinig worden dat bespaard geld. Fossiele brandstoffen kunnen door een terugloop in energieverbruik ook langer worden benut. Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst. Nederland loopt op dit gebied al ruim achter op Duitsland. Op de beslissingen van de overheid hebben we geen invloed. Wel op ons eigen energieverbruik.
    Daarvoor is deze speciale cursus ontwikkelt.
    Hoe maak ik mijn huis energiezuinig
    Met de tips uit deze curus kun je jouw huis verduurzamen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>