Kamp manoeuvreert foutloos richting besluit schaliegas

Beroepspoliticus Kamp beantwoordt alle vragen, behalve: waarom niet bewaren?

‘Als schaliegas op een verantwoorde manier gewonnen kan worden, moeten we dat doen’, aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens een persconferentie vanmorgen naar aanleiding van een onderzoek naar de risico’s van schaliegaswinning.

De beroepspoliticus Kamp weet als geen ander hoe hij zich in een gepolariseerd debat moet bewegen. De winning van schaliegas is zeer omstreden. Tegenstanders vrezen onder meer vervuiling van de bodem en het grondwater, en mogelijke aardverzakkingen.

‘Dat gas zou van economische betekenis kunnen zijn. En dat is daarom van betekenis voor de welvaart en de koopkracht van mensen. We weten allemaal dat onze burgers wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarom zouden we het winnen van schaliegas moeten doen als het op een verantwoorde manier gewonnen kan worden’, aldus Kamp.

Politiek buitengewoon slim, stoot Kamp niemand voor het hoofd. Er komt eerst een commissie van deskundigen en ook de Tweede Kamer wordt betrokken bij het besluitvormingsproces, voordat de knoop definitief doorgehakt wordt.

Kamp zegt dat op zijn vroegst vanaf de tweede helft van 2014 proefboringen naar schaliegas kunnen worden gedaan. De risico’s zijn volgens hem goed te ondervangen.

Toch is er een punt dat onderbelicht blijft. Als de risico’s inderdaad laag zijn, dan hoeft er nog niet perse meteen begonnen te worden met boren. Zou het niet verstandiger zijn om dat gas te bewaren voor toekomstige generaties? Waarom zouden we alles zo snel mogelijk opmaken? Wie wat bewaard heeft wat, en de technische innovatie stopt ook niet.

Het koopkrachtargument is flauw, want als je mensen de keuze voorlegt tussen zelf een beetje extra koopkracht, of de zekerheid dat we nog iets achter de hand hebben voor hun kinderen of kleinkinderen, dan zal een grote meerderheid voor de kids kiezen.

Het gas in de Nederlandse bodem, de natuur en ons schone drinkwater, staan eigenlijk allemaal in een spaarboekje dat wij beheren voor toekomstige generaties. Alles opmaken zou sowieso geen optie horen te zijn. Hoe ‘veilig’ dat mogelijk ook zou kunnen.

Gehele persconferentie van Kamp op nos.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kamp manoeuvreert foutloos richting besluit schaliegas

  1. Marian Quaedvlieg

    Hoe durf Mister Kamp te zeggen de mensen hebben geen verstand waar ze over praten.
    Ze vernielen alles als de mensen niet in actie komen.
    We weten heel goed wat er speelt met de regering mee bezig is.
    De regering kijk alleen hoe hun rijker kunnen worden en de minder bedeelde armer worden, ook de bejaarden en gehandicapten zijn extra getroffen.
    Ik werd kwaad toen kamp dat zei hoe durf hij zo te praten, we zijn niet artelijk we hebben verstand hoor.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>