Defensiemacho’s nemen eigen minister Hennis onder vuur

Hennis beschuldigd van visieloos bezuinigen door eigen mensen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie kreeg een dodelijk opiniestuk voor haar kiezen toen ze vandaag dagblad Trouw opensloeg. Het is ongebruikelijk dat officieren zich openlijk tegen de minister keren.

Generaal-majoor b.d. Harm de Jonge, tevens voorzitter van de Werkgroep Defensiebeleid, schrijft dat Hennis als politiek leider moet ‘investeren in de vertrouwensband met haar personeel’. Ook vindt hij dat ‘de wijze waarop invulling gegeven wordt aan de bezuinigingen getuigt van weinig visie’.

‘Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in je krijgsmacht overeind kan houden’, aldus De Jonge in de krant.

Volgens De Jonge hoeft de minister geen moeite te doen om personeel te laten afvloeien, omdat ‘het personeel het voor gezien houdt en vanzelf wegloopt’.

Verder hekelt hij onder meer de voorgenomen verkoop van het nieuwe marineschip Zr. Ms. Karel Doorman en gloednieuwe pantservoertuigen.

De Jonge mengt zich in de politiek: ‘Het op deze wijze van de hand doen van systemen, en dus het laten verdampen van overheidsgeld, laat zien dat opeenvolgende kabinetten Defensie als een bezuinigingspost beschouwen.’

Zouden ze dit bij een mannelijke minister ook zo doen?

Hennis zal zich moeten verdedigen tegen deze kritiek, en tegelijkertijd haar eigen mensen niet voor het hoofd stoten. Zij zal dus een beroep moeten doen op al haar politieke talent om dit brandje te blussen.

Rest de vraag of de machocultuur binnen Defensie een rol speelt bij deze openbare klaagzang over de eigen minister, in de maandagochtendkrant nota bene. Zou men dit bij een man ook zo makkelijk doen?

Voormalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) was – op zijn zachtst gezegd – een van de minder capabele ministers ooit op dat ministerie.

In de vorige periode maakte Hans Hillen (CDA) er een organisatorisch potje van. Kregen zij ook kritische opiniestukken in de kranten, of hadden onze officieren toen wel de ballen om hen gewoon direct aan te spreken?

Foto CC: Rijksoverheid.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Defensiemacho’s nemen eigen minister Hennis onder vuur

  1. Rob

    Kaalslag defensie. Van de zotte. Niet snijden in operationele taken. Bureaucratie is nog ten top binnen defensie. Dat kan nog aangepakt worden. Minister van Defensie is ziende blind. Laat haar luisteren naar de kundigen. Of de gehele defensievisie overhoop gooien. Nu geen kaasschaafmethode gebruiken. De hard werkende soldaat kan weer zijn voeten vegen. Onverantwoord gedrag van de Minister. Nu moet de huidige minister mans genoeg zijn om actie te ondernemen op politiek vak met inachtneming dat er veel zieltjes op een positief antwoord wachten. Leegloop van leger is voorhanden. (leger wordt steeds leger)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>