Ondernemersklimaat verbetert: NL herstelt naar niveau 2009

Nederland op goede economische weg met robuust kabinetsbeleid

Dat het mislukte gedoogexperiment met de PVV verspilling van kostbare tijd is geweest blijkt eens te meer uit de nieuwe Doing Business-index van de Wereldbank. Na jaren van daling zit Nederland eindelijk weer in de lift.

De index rangschikt landen op basis van onder meer benodigd papierwerk, belastingen, kredieten, investeringen, vastgoed, internationale handelsmogelijkheden en transparante regels om een bedrijf te beginnen.

Nederland stijgt van de 31e naar de 28e plaats, dezelfde plaats die ons land in 2009 innam. In 2010 zakten we naar plek 30 en de jaren daarna stonden we op een teleurstellende 31e plaats. En dat terwijl er toen nog wel een superministerie van Economische Zaken onder Maxime Verhagen was gecreëerd.

De aanpak van de huidige regering werpt vruchten af. Naast Economische Zaken is er nu een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, tal van uitgestelde hervormingen worden doorgevoerd, en er is evident veel samenhang in het economisch beleid van de overheid.

In Nederland werd het makkelijker om een bedrijf te beginnen, maar moeilijker om krediet te krijgen. Het belastingklimaat voor ondernemers ging iets vooruit.

Duitsland zakt een plekje naar 21, en België zakt drie plaatsen naar 36. Nederland is dus op de goede weg, maar we zijn er nog niet.

Omvang van overheid maakt niets uit

De grootte van de overheid van een land blijkt geen bepalende factor te zijn in het bereiken van een goed ondernemersklimaat. Nederland wordt in het rapport met Denemarken (plek 5) aangehaald als voorbeeld van een land met een relatief grote overheid dat het goed doet.

Aan de andere kant zijn er landen met kleine overheden die het heel slecht doen. Het rapport concludeert: gemiddeld genomen doen economieën met kleinere overheden het niet beter dan die met grotere overheden.

Daar komt bij dat in landen met meer regulering op het gebied van bijvoorbeeld sociale zekerheid en veiligheid op de werkplek er vaker grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat. Een grotere bijdrage van vrouwen aan de arbeidsmarkt is ontzettend waardevol voor de economie.

Foto-cc: Elias Gayles

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>