Plasterk worstelt met Amerikaanse afluisterpraktijken

Minister bevestigt dat NSA inderdaad miljoenen Nederlanders aftapte

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bevestigde woensdagavond in Nieuwsuur dat de Amerikaanse geheime dienst NSA vorig jaar zonder zijn medeweten miljoenen Nederlandse telefoongesprekken heeft onderschept.

Of de 1,8 miljoen telefoontjes die eerder werden onthuld door klokkenluider Edward Snowden slechts het topje van de ijsberg zijn blijft nog onduidelijk.

Plasterk herhaalde in de uitzending dat de regering niet op de hoogte is geweest van het afluisteren van Nederlandse burgers. Ook verzekerde hij dat de gegevens niet door de Nederlandse AIVD zijn verzameld en verschaft.

De afgelopen weken is veel commotie ontstaan nadat bekend werd dat vrijwel heel Europa door de VS wordt afgeluisterd. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de paus in het Vaticaan werden bespioneerd.

Laconieke reactie schaadt vertrouwen

Plasterk worstelt zichtbaar met de gevoelige zaak. Waar andere Europese regeringen woest zijn, reageren Nederlandse bewindslieden vrij laconiek. Onze regering stelt zich traditioneel op als een loyaal bondgenoot van de VS.

Zowel Plasterk als premier Mark Rutte vindt het wel ‘onacceptabel’ dat de Amerikanen zonder toestemming en medeweten in Nederland data verzamelen, maar lijken met de praktijken an sich geen probleem te hebben.

‘Zolang ze het maar eerst vragen’, lijkt het kabinetsstandpunt te zijn. Maar zij hebben het al gedaan zonder te vragen, en wel bij miljoenen Nederlanders.

Met deze houding roept het kabinet een beeld op dat het beschermen van de relatie met de VS belangrijker is dan het beschermen van de privacy van Nederlandse burgers. Dat beeld, terecht of niet, schaadt het vertrouwen.

Het is een publiek geheim dat de harde taal uit andere Europese hoofdsteden richting Washington vooral bedoeld is voor het thuispubliek. Om de eigen bevolking duidelijk te maken dat hun regering dit niet over zijn kant laat gaan.

Verslagen houding komt bevreemdend over

Daar is helemaal niets mis mee. De Amerikanen begrijpen dat maar al te goed, want zo werkt de politiek daar ook. Sussende diplomatieke taal is niet geschikt om de eigen bevolking een daadkrachtige boodschap over te brengen.

Aan de ene kant is het wel prettig dat onze regering beheerst reageert en de zaak in perspectief plaatst, maar toch voelt het bevreemdend. Zo’n Plasterk die almaar herhaalt dat hij met de NSA in gesprek is en afspraken wil maken.

Hij komt bijkans verslagen over. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het gaat hier niet om een superprovincie die door tegenstand in de regio niet doorgaat, Plasterk. Het gaat hier om de privacy van alle Nederlandse burgers!

Bekijk het Nieuwsuur-interview met Plasterk:


Foto-cc: DonkeyHotey cc

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>