Van Miltenburg rommelt door, het nieuwe jaar in

Fractievoorzitters hekelen dat zij haar conclusie al getrokken heeft

De veelgeplaagde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft fractievoorzitters uitgenodigd voor individuele gesprekken over de kritiek op haar functioneren. Dat melden diverse media op basis van bronnen in Den Haag.

Van Miltenburgs positie is zwaar beschadigd na een artikel in de Volkskrant vorige maand waarin fractieleiders anoniem kritiek op haar uitten. Zij heeft nu vrijwel geen gezag meer. Die dynamiek wordt versterkt door het feit dat veel van de fractieleiders in de Tweede Kamer behoorlijke haantjes zijn.

Afgelopen weekend zei Van Miltenburg dat ze geen reden ziet om te vertrekken. Zij vindt dat ze een goede Kamervoorzitter is en zegt dat ze nooit aan opstappen heeft gedacht. ‘Ik probeer het zo goed mogelijk te doen. Ik denk elke dag: ik moet het beter doen dan ik het gisteren heb gedaan’, zei ze op Radio 1.

Nu gaat ze dus afzonderlijke gesprekken over deze toestand voeren met fractievoorzitters. Een charmeoffensief? Een tactiek van verdeel en heers? Het maakt eigenlijk niets uit. Eén blik op de huidige fractieleiders is voldoende om te weten dat de meeste van hen zich niet door haar zullen laten overtuigen.

De politiek kan keihard zijn. De Kamer ruikt politiek bloed en deze zaak zal dooretteren tot ze vertrekt. Gesprekken voeren is pappen en nathouden. Er zal heus wel weer een rel komen, want ze ligt nu onder een vergrootglas.

Dat ligt niet aan Van Miltenburg persoonlijk. Zij houdt zich sterk staande in deze soap. Haar opponenten zijn geslepen mannen die het politieke spel vals kunnen spelen. Maar dit is wel de realiteit die zij vroeg of laat onder ogen moet zien.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>