Samsom: iedereen moet merken dat het beter gaat

Algemene Beschouwingen • Hoe zit het met belasting op vermogen?

Het gaat weer beter met Nederland, zo bleek gisteren op Prinsjesdag uit de plannen voor volgend jaar. ‘Het wordt nu tijd dat iedereen in ons land dat gaat merken’, schrijft PvdA-leider Diederik Samsom in een blog op de PvdA-site.

Samsom ziet dat de crisis voor heel veel mensen nog niet voorbij is. ‘De abstracte economische cijfers in de krant of op tv betekenen helaas nog te weinig aan de keukentafel’, zo schrijft hij. Hij verwacht actie van het kabinet.

Samsom: ‘Als je nog altijd geen baan hebt, als je moeite hebt rond te komen of als je je afvraagt hoe je voor je moeder of broer kunt zorgen, dan heb je niks aan een overheid die afwacht hoe de ingrijpende veranderingen in de praktijk uitpakken of achterover leunt om te zien hoe ons land zich verder herstelt.’

De PvdA wil ‘een overheid die banen creëert, niet slechts door minder regels en lagere belastingen, maar door actief bedrijven van buiten aan te trekken en samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers te stimuleren.’

In de zorg verwacht Samsom dat de politiek optreedt als er dingen misgaan in de omzetting van taken naar gemeenten. ‘Hoe meer er wordt veranderd, hoe groter die verplichting. Dat is de houding die de PvdA wil zien van dit kabinet.’

De PvdA-leider steunt het plan voor lagere belasting op arbeid. Hij wil daarbij een eerlijker belastingstelsel, waarbij consumptie en vervuiling worden belast in plaats van werk. Ondernemersbelastingen moeten volgens Samsom worden gericht op het aannemen van mensen, en minder op snel winst maken.

Belasting op vermogen

Ook wil de PvdA een rechtvaardiger belasting op vermogen. Die staat nog niet in de plannen omdat de VVD er fel op tegen is. Raar. De VVD probeert zich te richten op middeninkomens, maar komt hiermee enkel op voor de allerrijksten.

De rijkste 1 procent bezit in Nederland een kwart van alle vermogen. Die ongelijkheid is sinds de crisis nog verder opgelopen. De rijken werden rijker, en de mensen met middeninkomens en lage inkomens betaalden de prijs.

De rijkste 10 procent bezit meer dan 60 procent van alle vermogen. Meer dan de helft daarvan zit bij de rijkste 2 procent. De onderste 60 procent van de bevolking (zeg maar gerust: het normaal volk) bezit slechts 1 procent van het vermogen.

De verdeling tussen arm en rijk in Nederland behoort daarmee internationaal tot de scheefste. De PvdA vindt dat oneerlijk en wil vermogen anders belasten.

Het gaat niet over inkomens, die zijn in Nederland redelijk gelijk verdeeld, maar over vermogen. Dus bijvoorbeeld dure huizen, bank- en spaarrekeningen, (buitenlandse) aandelenpakketten en andere bezittingen. Behalve pensioenen.

De VVD komt op voor de allerrijksten en wil niets doen. Een interessant debat dat de kern raakt van het verschil tussen links en rechts. Sommigen denken dat die termen achterhaald zijn, maar dat is op dit punt zeer zeker niet het geval.

Het standpunt van D66 is dan ook onduidelijk. De partij van Pechtold wil extra bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid waardoor mensen gedwongen worden hun vermogen aan te spreken. Dat raakt echter weer de mensen met middeninkomens en lage inkomens. Rijken hebben daar geen last van.

Botsing PvdA – VVD • D66 angstvallig stil

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Samsom: iedereen moet merken dat het beter gaat

  1. André van Wanrooij

    Het ‘minderheidskabinet’ levert vooral de PvdA een hoop windeieren.
    Immers voor een meerderheid in de Senaat is de ‘hulp’ nodig van de oppositie. D66 (met haar ultra liberale agenda) reikt graag de helpende hand tegen voorwaarden waar enkel de VVD verheugd mee is.

    De PvdA vindt je in het gehele regeringsbeleid niet meer terug en je vraagt je af waarom Samsom zonodig wilde regeren.
    Uit de almaar verder afbraak van de sociale zekerheid blijkt wel dat Diederik als partijleider volledig faalt.

    Een goede campaigner is hij zeker, maar enig politiek benul van strategie heeft hij mijns inziens niet getoond.
    Door in een coalitie deel te nemen die niet verzekerd is van een meerderheid in beide Kamers heeft Samsom zich overgeleverd aan de grillen van oppositiepartijen zoals D66.

    Zijn inschatting dat D66 een sociaal-liberale partij is blijkt volledig onwaar te zijn. Zoals alle partijen, inclusief de PvdA, naar rechts zijn opgeschoven sinds de opkomst van Fortuin, is van enig sociaal gedachtegoed bij de ‘democraten’ niets terug te vinden. Waardoor nagenoeg alles waar de PvdA voor staat met de noorderzon is verdwenen. Nu heerst er vooral angst voor verkiezingen en het eigen pluche. Men ziet in de PvdA top schijnbaar niet in dat dit beleid zaagt aan de grondvesten van de eigen partij. Het tij zal niet kunnen keren onder dit gesternte. Het enige wat men nog bewerkstelligt is het eigen salaris en het daaropvolgende wachtgeld.

    Het meest wrange van dit gehele schouwspel is wel dat D66 als oppositiepartij er in de peilingen zeer goed voorstaat. De kiezer keurt het kabinetsbeleid massaal af en realiseert zich blijkbaar niet dat het huidige beleid nagenoeg volledig door D66 bepaald is.

    Pechtold is in deze constellatie de politiek strateeg bij uitstek. Hij laat VVD, maar vooral PvdA, zijn kastanjes uit het vuur halen en wordt daar door de kiezer straks nog voor beloond ook.

    De sociaal-democratische werkman staat met de rug tegen de muur. Het enige alternatief dat hem rest is de SP of een totaal andere koers van de eigen PvdA. En de sociaal-democraat ‘bij uitstek’, Hans Spekman, staat er als partijvoorzitter bij en kijkt er naar.

    Het wordt tijd voor een Troelstra-revolutie anno 2014. Maar dan wel binnen de PvdA!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>