Wetsvoorstel PvdA en CDA: leerplicht tot 21 jaar

Gericht op diploma- en werkloze jongeren die problemen veroorzaken

Door allerlei maatregelen is het aantal schoolverlaters zonder diploma gedaald van 72 duizend naar 28 duizend, maar PvdA en CDA willen meer actie. De twee partijen dienen vandaag een wetsvoorstel in om de leerplicht te verhogen.

Volgens de huidige wet moet iedereen van zijn vijfde tot achttiende jaar naar school. PvdA en CDA willen dat voor jongeren zonder een diploma mbo-2, havo of vwo een leerplicht tot 21 jaar gaat gelden. Jongeren die een baan (minimaal 12 uur per week) hebben of bijvoorbeeld mantelzorger zijn, blijven gevrijwaard.

Gemeenten kunnen zelf kiezen of zij de wet doorvoeren. Amsterdam en Rotterdam lieten eerder al weten een leerplicht tot 23 jaar te willen. Het voorstel is vooral gericht op zulke grote steden waar jongeren zonder diploma of werk problemen veroorzaken, en dan zelfs in de criminaliteit belanden.

Het is een goed, afgewogen voorstel dat perfect past bij PvdA en CDA. Zij willen verbanden in de samenleving versterken. Liberale partijen als VVD en D66 leggen doorgaans meer de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid.

We weten dat het bij de jongeren waar het hier om gaat vrijwel zinloos is om ze aan te spreken op hun ‘verantwoordelijkheid’. Zij hebben een spreekwoordelijke schop onder de kont nodig, terug de schoolbanken in. Goed werk van PvdA en CDA dus, laten we hopen dat de andere partijen instemmen!

Foto: PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing tijdens haar MBO-tour.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>