Geweldloze geluiden niet laten overschreeuwen door extremisten

Geen verbod op ‘primitieve meningen’ en ‘verwerpelijke gedachtes’

In een prominent interview met het Financieele Dagblad (FD) neemt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het op voor zijn Haagse collega Jozias van Aartsen, die sinds een anti-Israël-demonstratie onder vuur ligt.

Aboutaleb vraagt zich af hoe rechtvaardig het is dat een burgemeester die niet alles ziet of hoort laf wordt genoemd. Van Aartsen kreeg veel kritiek na een anti-Israëlbetoging in Den Haag waarbij tientallen extremistische moslims antisemitische leuzen riepen en zwaaiden met vlaggen van de terreurgroep ISIS.

Burgemeesters zijn er niet om de publieke opinie te bevredigen, maar om de openbare orde te handhaven, meent Aboutaleb. Hij betitelt de extreme uitingen als ‘primitieve meningen’ en ‘verwerpelijke gedachtes’, maar het verbieden vindt hij een stap te ver. ‘We zijn geen meningenpolitie’, zegt hij.

Van Aartsen blunderde

Critici willen dat er direct tijdens zo’n betoging door de politie ingegrepen wordt. Van Aartsen zit in een lastig parket door zijn eerste reactie. Kort na de demonstratie op 24 juli zei hij dat er geen grenzen waren overschreden.

Publieke verontwaardiging. Het internationale Simon Wiesenthal Center, een joodse mensenrechtenorganisatie, uitte kritiek, en inmiddels hebben 17.000 mensen een petitie getekend waarin wordt gevraagd om Van Aartsens ontslag.

Extra maatregelen

In reactie op de onrust treft de overheid extra maatregelen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt aan de hand van beelden en foto’s of er op 24 juli in Den Haag strafbare uitingen waren. Er zijn inmiddels twee mannen gearresteerd.

Op komende demonstraties worden discriminerende en antisemitische uitingen niet getolereerd. ISIS-vlaggen, nazisymbolen, het brengen van de Hitlergroet, vlagverbrandingen en gezichtsbedekkende kleding zijn verboden.

De gemeente Den Haag zal een geluids- en beeldwagen van de politie inzetten zodat tolken de leuzen die geroepen worden in real time kunnen vertalen.

Politieke implicaties

Het geval in Den Haag lijkt op zichzelf te staan. Tijdens Gaza-demonstraties in Amsterdam en Rotterdam wees de organisatie zelf dergelijke uitingen af. Als er extremisten met ISIS-vlaggen waren dan grepen de demonstranten zelf in.

Dat is evident de beste oplossing. Er zijn echter ook media die de aanwezigheid van extremisten aangrijpen om politiek te bedrijven. Zij zetten de hele groep demonstranten weg als extreem, en drammen door over hard politie-ingrijpen.

In zo’n tegenstelling worden normale vredesdemonstranten van twee kanten verdrongen door extremisten. Aan de ene kant de radicale ISIS-aanhangers en aan de andere kant radicale islamhaters. Die hebben met elkaar gemeen dat ze zo’n demonstratie willen misbruiken voor hun eigen extreme politieke agenda.

Dat is volgens mij het echte gevaar voor onze vrijheid van meningsuiting. Normale, geweldloze geluiden mogen nooit door extremisten overstemd worden.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Geweldloze geluiden niet laten overschreeuwen door extremisten

  1. lt

    Het is een goed streven van de heer Aboutaleb om de heer Aartsen enigszins uit de wind te houden.
    Normaal heb ik veel waardering voor dhr. Aboutaleb. Hij doet het als eerste allochtoon in deze functie zondermeer goed.
    In deze kwestie echter slaat hij de plank mis. Van Aartsen heeft op een gruwelijke wijze zijn plicht als Burgemeester verzaakt. Het mag NOOIT zo zijn dat de Isis vlaggen in Nederland worden rongedragen. Het mag ook nooit zo zijn dat een groep allochtonen , grotendeels afhankelijk van onze dure sociale voorzieningen en uitkeringen, het leven van een andere groep onmogelijk maken.
    Deze groep stond als eerste bij de politie om een klacht in te dienen tegen Wilders over zijn MINDER MAROKKANEN, terwijl dat lang niet zo erg was als hun eigen geschreeuw over Dood aan de Joden.
    Deze ISIS aanhangers moeten zonder meer uit Nederland verwijderd worden.

      /   Reply  / 
    1. Ikbenbeperktintelligent

      Misschien kun je even naar ‘t plaatselijk politiebureau, vertellen dat je de Isis-aanhangers direct verwijderd wilt zien. Ik ben in ieder geval onder de indruk van je betoog en ga meteen aan ‘t werk. Burgerarresten plegen, en zo verder.
      Waarom reageer je op dit bericht? Je ‘vindt’ namelijk niks. Aangezien je tekst er staat alsof het de waarheid is, en dat wat er moet gebeuren als decreten wordt gesteld.
      Ik vond tot nu toe vrij weinig van de burgemeester van R’dam. Aangezien ik me niet intens of professioneel bezig houdt met een hoop dingen. Ik geloof dat jij er thuis een heel boekwerk van in elkaar hebt geplakt, aangezien je een mening hebt die belangrijk genoeg lijkt om met ons te delen. Of vorm je gewoon heel snel meningen?

      Misschien ligt het aan mij, maar ik VIND dat mensen zich eens een beetje moeten inhouden met het ventileren van HUN waarheden, HUN meningen.
      Misschien kun jij me vertellen of ik met deze houding de plank missla. Ik verwacht dat menig lezer zit te trappelen om dat oordeel, en derhalve, die wetenschap.

        /   Reply  / 
  2. Malkiel

    Er wordt weer wat afgeleuterd. Was van Aartsen nou wel of niet goed bezig, enz. Ik dacht dat demonstraties ook worden begeleid door de politie. Die dient in te grijpen bij dit soort uitingen, anders zijn ze niet geschikt voor hun functie. Datzelfde geldt helemaal voor deze Burgemeester.

      /   Reply  / 
  3. menselijk

    Ik ben trots op onze burgemeester! Hij is een symbool van alle immigranten die hard werken. Er is altijd een kleine beperkte groepering die wil niks horen van zulke succes. Dat is niks.

      /   Reply  / 
  4. Pro Palestine

    Beste mensen ik moet heel eerlijk zeggen dat al die Pro-Palestina demonstraties geen reslutaat opleveren ,je bereikt helemaal niks mee,Enigste hoe je de Zionisten kan stoppen is een 2e hitler nodig.koning Abdullah Van Saudie Arabië die triljoenen van Mekka oplokt en niet één keer zijn Mede-moslims broeders/zusters in Palestina-Gaza te hulp schiet,en de rest Moslimlanden heb ik ook kritiek al sinds 1947 danst Israëlische Zionisten op Gaza.Ik schaam me dood dat Moslimlanden elkaar te afgunstig zijn en dan nog roepen dat ze in Allah geloven.Schandalig dat Anno nu 2014 niet één Moslimland tegen israël durft op te nemen ,.Mijn vraag aan Saudi Arabië heb je de moslims enkel voor geld nodig ?Waar blijven die sjeikst van Qatar,Vae,enz.Je hoort ze niet ze hebben Israël de macht in handen gegeven en laten palestijnen één voor een verpletteren,is dit Moslim zijn?Ik vindt dat je actie moet ondernemen tegen israël je bereikt niks met dialoog/demonstratie of boycotten van Israëlische product/artikelen.Tijd dat Moslim-wereld wakker schud Insch-Allah,Allah akbar ,maar dan ben je terroriste alsof het naam terrorisme gereserveerd is voor de Moslim.Israël terrorist ziet niemand zelfs Ban-Ki Moon niet en Vs gooit olie op het vuur laat Palestina maar Branden zegt het!Enigste Oplossing tijd voor een 2e Hitler voor Israël!Al heeft het de 3e leger ter wereld .

    AL DIE LANDEN DIE SAUDISCHE OLIE KRIJGEN LEVEREN ISRAËL MET DAT GELD WAPENS EN MUNITIE EN ONZE MOSLIM-BROEDERS/ZUSTERS IN GAZA PALESTINA HEBBEN ENKEL STENEN EN DAAR BEREIK JE NIKS MEE TIJD DAT MOSLIM-LANDEN PALESTIJNEN BEVOORRADEN MET WAPENS EN MUNITIE MET VOEDSEL.MEDICIJNEN REDT JE HEN LEVENS NIET MEE WAKE-UP!!!WAPENS LEVEREN AAN PALESTINA!
    FRANS TIMMERMANS ,MARK RUTTE EN NEDERLANDSE OVERHEID DE BAKERMAT EN TOEVLUCHTSOORD VAN JODEN ,WAAR IS HULP AAN PALESTIJNEN ,IS HET MENSELIJK VOLGENS NEDERLANDSE REGERING WAT ISRAËL SINDS 1947 IN GAZA/PALESTINA DOET,ACH JA ALS HET MAAR DE MOSLIM MAAR OVERKOMT ,ALS HET JODEN WAREN HADDEN WE ZE MET OPEN ARMEN BESCHERMT EN VN RESOLUTIES LATEN NALEVEN,SHAME ON USA,SHAME ON ICC,SHAME ON EU,SHAME ON BAN KI MOON SHAME ON NAVO!VN NAVO HAD ISRAËL ALLANG PLAT MOETEN BOMBARDEREN DAT IS HET ENIGSTE OPLOSSING EINDE OORLOG IN GAZA/PALESTINA!!NEDERLAND LAAT VAN JE HOREN DOE NIET ZWAKZINNNIG ,HOOFDSTAD VAN INTERNATIONALE MENSENRECHTEN VROUWE JUSTITIA OGEN GEBKLINDDOEKT !STOP DIE OORLOG EN ISRAËL BERECHTEN VOOR ICC

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>