POLL: Moet er een Europees leger komen?

Bezuinigingen Defensie leiden tot intensievere samenwerking

‘De grootste partij van België wil snel een Benelux-leger’, meldt De Telegraaf. Eigenlijk geen nieuws, de N-VA heeft dat de afgelopen jaren vaker voorgesteld, maar door de Defensiebezuinigingen krijgt het plan steeds meer politiek gewicht.

Met de Belgische federale en Europese verkiezingen van volgend jaar – die op dezelfde dag plaatsvinden – in aantocht zou het zomaar een campagnethema kunnen worden. Hoe ver gaan we met de Europese integratie?

En waarom niet meteen Europees, of in ieder geval ook met Duitsland? In mei van dit jaar kondigde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie al vergaande samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmacht aan.

De Belgische minister van Defensie Pieter de Crem dringt aan op integratie van het Belgische leger met de Nederlanders en Luxemburgers. Oppositiepartij N-VA wil van hem voor de verkiezingen een blauwdruk voor een Beneluxleger.

‘De legers van de Beneluxlanden moeten budgettair inkrimpen. Een meer doorgedreven samenwerking kan een manier zijn om de troepen toch performant te houden’, zegt N-VA’er Bert Maertens die een Leger van de Lage Landen wil.

Zijn dit de eerste stappen richting een Europees leger? De plannen daarvoor stammen overigens al uit 1950, maar zijn toen tegengehouden door Frankrijk.

Wil de bevolking het? Typisch een onderwerp om een referendum over te organiseren. Dat komt er voorlopig niet van, maar een internet-poll kan altijd…

Moet er een Europees leger komen?

Loading ... Loading ...

Foto-cc: isafmedia

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>