Dagelijkse nieuws nader bekeken: ‘de x-factor van de dood’

Elke dag komt er via het journaal of via de krant ons de nodige portie droevige doden tegemoet. Er sterven per dag vele duizenden mensen. Uiteraard kunnen zij onmogelijk allemaal worden toegelicht en daarom worden de meest tragische gevallen, volgens bepaalde standaarden en normen door het nieuws eruit gepikt.

Er zijn tragische doden die mensen onberoerd laten, die worden weggedaan als het noodlot of komen simpelweg nooit aan het daglicht. Andere doden kunnen rekenen op grote empathie van de massa. Voorbeelden van ‘treffende’ tragische doden zijn bijvoorbeeld die van kinderen. Er is daarbij wel een uitzondering en een niet geheel onbelangrijke.

Als deze doden komen door toedoen van een chronische toestand, laten we zeggen het gebrek aan schoon drinkwater, kan het allerminst als vanzelfsprekend rekenen op aandacht. Dan kiezen media liever voor een ander onderwerp op de voorgrond. Zoals berichten over het sterfbed van een beroemdheid. Deze wordt natuurlijk wel breed uitgemeten en prominent op de voorpagina’s van alle nieuwsbulletins geplaatst. Gewoon omdat het scoort. Zij waren al reeds in het bezit van de X-factor en zetten deze status aparte door in het hiernamaals.

Geloof het of niet, de ‘nieuwswaarde’ van een tragische dood is afhankelijk van allerlei factoren waaronder de huidskleur, nationaliteit, klasse en zelfs het beroep. Zo kan het dat tienduizenden doden in een ander werelddeel buiten ons blikveld blijft, terwijl een ongeluk in onze hoofdstad met een enkel dodelijke ongeval dagenlang het nieuws domineert.

Een dood die op zeker de liveshows haalt is die van moord. Lang niet elke moord haalt het nieuws maar diegene die eruit worden gepikt kunnen rekenen op een lange tijd in de spotlights. Het begint uiteraard met de misdaad zelf, de arrestatie die ermee is gemoeid, de rechtszaak, het onderzoek dat daarop volgt en het wel of niet terechtstellen van de vermeende dader. Dit geldt zeker en in grotere mate ook voor doden door toedoen van ‘terrorisme’. Doden door politiek geweld zijn regelrechte hardhitters. Het helpt daarbij nog beter als de dood is toegedaan door een man met een lange vlassige baard.

Hoewel het aantal individuen die kunnen worden geschaard onder het kopje ‘oorlogsgeweld’ relatief laag is, zo is de kans op een auto ongeluk vele mate groter, is het showbizz gehalte enorm. Het jaar 2011 stond in het teken van een aantal belangrijke doden. Zo werd de strijd van de Verenigde Staten tegen ‘het terrorisme’ gewonnen in de knock-out fase, Osama bin Laden werd hardhandig door commando’s weggestemd. Het vertrouwen van de ooit zo volgzame Libische jury werd opgezegd en Moammar Mohammed al-Qadhafi werd met een  kogel naar huis gestuurd.

Ondertussen zijn de Noord-Koreanen in rouw om het overlijden van Kim Jong-Il en is zijn opvolger zojuist bekend gemaakt. Kim Jong-un is de volgende grote belofte. Of hij de hoog gespannen verwachting kan waarmaken is vermoedelijk nog een aantal jaar afwachten.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dagelijkse nieuws nader bekeken: ‘de x-factor van de dood’

  1. Crisismoe.nl

    Elk weekend komen 7-10 mensen om in het verkeer. Elk weekend!

    Als er dan een “BN-er” overlijd worden tv programma’s verzet en een biografie van de overledene uitgezonden en wordt deze ongevraagd (dat wel natuurlijk) letterlijk de hemel in geprezen.

    Wat maakt dan die BN-er belangrijker dan die mensen uit het weekend? Niets toch? Maar het gebeurt wel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>