Amsterdammers moeten vaker aangiften doen

Amsterdammers moeten meer aangifte gaan doen. Dat zeggen de Amsterdamse D66 en VVD.

De gemeenteraadfracties van VVD en D66 hebbend daarom vandaag een actieplan gelanceerd om de aangiftebereidheid in Amsterdam fors te verhogen.

Dat meldt de website van de VVD Amsterdam. Volgens de liberale partijen is de aangiftebereidheid op dit moment veel te laag. In Amsterdam wordt slechts in 25% van alle delicten aangifte gedaan. Bij geweldsmisdrijven ligt dit percentage zelfs maar op 10%.

Daardoor is de volle omvang van diverse misstanden niet duidelijk en ontstaat er een scheef beeld van de criminaliteit in de stad. ’Dit maakt een effectieve criminaliteitsbestrijding moeilijker’, zegt de VVD.

D66 en VVD willen daarom dat het aangifte doen makkelijker wordt, meer loont en anoniem gedaan kan worden. ‘We willen een ‘Aangifte-App’ waarmee Amsterdammers via hun smartphone aangifte kunnen doen van bijvoorbeeld een gestolen fiets. Daarbij willen we aangifte via programma’s als ‘Skype’ mogelijk maken. Zo wordt aangifte doen vanuit de huiskamer voor de meeste delicten mogelijk.’

Uit onderzoek zou blijken dat er in Amsterdam, meer dan elders in Nederland, de aangiftebereidheid fors zou toenemen als er anoniem aangifte kan worden gedaan.

De partijen vinden ook dat het mogelijk moet zijn om in Amsterdam in het Engels aangifte te doen. Zij beschouwen Engels als de tweede taal van de stad.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>