Tweede Kamer peiling 04-03-2012

Het opstappen van Job Cohen en de zoektocht naar een nieuwe leider levert de PvdA in de virtuele stand 2 extra zetels op. De partij klimt daarmee naar de 18 zetels en wordt zodoende de 4e partij van Nederland.

De PvdA heeft in de laatste peiling van Maurice de Hond 1 zetel meer dan D66 (17). 

Coalitiepartij CDA verliest 1 zetel en scoort met 11 virtuele zetels bedroevend laag. Veel zal te maken hebben met de slechte economische cijfers die bekend zijn gemaakt door het CPB en de daarmee gepaarde dreiging tot verdere bezuinigingen.

Daar waar de PvdA gekozen heeft om direct op zoek te gaan naar een nieuwe leider, en daarmee direct wat terrein terug te winnen, kijkt het CDA vooralsnog de kat uit de boom. Hoewel het gaat om een virtuele tussenstand wordt de situatie van de partij met de week slechter.

GroenLinks levert in de peiling van deze week ook een zetel in en komt daarmee op 6 zetels. Dat zijn er 4 minder dan bij de verkiezingen van 2010.

Verder zijn er geen wijzigingen. De VVD en SP zijn de grootste partijen met allebei 32 zetels. In vergelijking met het huidige zetelaantal is dat voor de VVD een winst van 1 zetel en voor de SP 17. De PVV staat op 2 zetels verlies, wat neer komt op 22 zetels.

In de peiling haalt D66 17 zetels (7 meer dan in de Kamer), ChristenUnie 5, De Partij voor de Dieren en de SGP beide 3. 50PLUS zou, ondanks dat zij nu niet vertegenwoordigd zijn in het parlement, volgens de peiling 1 zetel krijgen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tweede Kamer peiling 04-03-2012

  1. Pingback: Tussenformatie in alle stilte van start | Politiek

  2. Pingback: Minister Schultz ‘vergat’ een aantal storingen | Politiek

  3. Leiderschap

    Het opstappen van Cohen is in mijn ogen een goede stap geweest. Meneer miste gewoon leiderschap, en autoriteit. Ik denk dat wanneer Samsom (zoals verwacht) de nieuwe leider wordt, denk ik dat de PVDA omhoog zal schieten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>