Tweede Kamer peiling 12-05-2012

De VVD daalt met 2 zetels maar blijft met 33 zetels de grootste partij van Nederland. Dat blijkt uit de meest recente peiling van de Politiek Barometer van Synovate. 

De VVD verliest vermoedelijk terrein omdat niet zij maar de oppositiepartijen en met name Jan Kees de Jager worden gezien als de architecten van het ‘lenteakkoord’. Ook keert de PVV-stemmer weer terug op het oude nest, nadat zij enkele weken geleden nog dreigde over te stappen naar de VVD.

Het CDA zit, dankzij de exposure rondom de lijsttrekkersverkiezing, weer in de lift. Met 2 zetels in de plus doen de Christendemocraten weer eens positief van zich spreken. De partij zou, mochten er nu verkiezingen worden gehouden, op 16 zetels eindigen. Volgens de Politieke Barometer heeft de gemiddelde CDA-kiezer zich verzoend met het feit dat het CDA in zee is gegaan met de PVV. Zo’n twee derde van de kiezers neemt het de partij niet langer kwalijk dat zij in 2010 een samenwerkingsverband zijn aangegaan met de partij van Geert Wilders.

De PVV is slechts een paar weken in de verlegenheid gebracht, toen zij iets dreigde weg te zakken. Inmiddels is de partij weer succesvol in het winnen van de zieltjes. Geert Wilders denkt op 12 december de grootste te kunnen worden en is met 19 zetels volgens de virtuele tussenstand aardig op weg.

De Partij van de Arbeid verliest een zetel en komt daarmee op een totaal van 22. Dat betekent dat zij er op dit moment 8 minder krijgen dan bij de verkiezingen van 2010. De enorme vaart die de SP doormaakt stagneert bij 28 zetels. De partij van Emile Roemer is na de VVD nog altijd de grootste partij. Dat de PvdA zich destijds wilde positioneren als SP light lijkt gezien de verhouding in de peilingen volkomen terecht.

ChristenUnie onder leiding van de gisteren opnieuw verkozen lijsttrekker Arie Slob doet ook goede zaken. Zijn partij krijgt er een zetel bij en komt op een totaal van 6. GroenLinks en de PvdD leveren een zetel in ten opzichte van de vorige tussenstand, zij komen respectievelijk op 5 en op 3 zetels.

 

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tweede Kamer peiling 12-05-2012

  1. Pingback: Tweede Kamer peiling 13-05-2012 | Politiek

  2. salvatoro

    PVV word zeker de grootste gezien zij het beste pakket aanbieden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>