Nieuwe peiling De Hond: VVD en PvdA grootste partijen

Algemeen beeld in verschillende polls: herstel voor regeringspartijen VVD en PvdA

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond wint de VVD 2 zetels. De rechtsliberalen staan nu gelijk met de PvdA. De poll van De Hond houdt hiermee iets meer tred met de polls van andere bureaus, hoewel de onderlinge verschillen nog steeds erg groot zijn.

Afgelopen donderdag peilde Ipsos Synovate nog 30 zetels voor de VVD en 34 zetels voor de PvdA. De Hond peilt vandaag maar liefst 14 zetels minder voor de coalitie. Hoe komt dat? Maken er relatief meer PVV en SP-stemmers deel uit van de steekproef van De Hond? Welke geheime rekenmethode laat De Hond los op de kale peilcijfers?

Dat blijft speculeren. De peilbureaus geven zelf ook geen duidelijke verklaring voor grote onderlinge verschillen. Misschien zouden ze er een peiling over kunnen houden?

Een verschil van een zetel of twee valt binnen de foutmarge van een peiling. Zware conclusies kunnen daar niet aan verbonden worden. Wel kunnen we op basis van de polls van deze week vaststellen dat regeringspartijen VVD en PvdA herstellen van de dalingen die ze noteerden tijdens de rel over de inkomensafhankelijke premie.

Foutmarge
Peilingen moeten we met een korreltje zout nemen. Er is een foutmarge van enkele zetels, dan wel enkele procenten, en ervaringen uit het recente verleden leren ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe peiling De Hond: VVD en PvdA grootste partijen

  1. aad

    pvv nog steeds de meeste winst na de verkiezingen

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Frits Bolkestein zaagt openlijk aan stoelpoten Mark Rutte | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>