Nieuwe peiling De Hond: Beste score 50PLUS tot nu toe

Verschil tussen De Hond en Politieke Barometer blijft onwaarschijnlijk groot

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond wint 50PLUS een zetel. De ouderenpartij noteert met 9 zetels haar beste score tot nu toe in een peiling. Ook de SP stijgt een zetel. De PVV en D66 verliezen er ieder eentje ten opzichte van de vorige peiling van De Hond.

Een verschuiving van één zetel valt ver binnen de foutmarge. Sommige media stellen een enkele zetel stijging voor als ‘opmars’ en een zetel daling als ‘verlies’, maar dat is geen objectieve journalistiek. Wetenschappelijk totaal niet hard te maken.

Harde conclusies kunnen we uit deze nieuwe poll dus niet trekken, maar veel media, alsook De Hond in zijn analyse, focussen op de groei van 50PLUS. Onder aanvoering van fractievoorzitter Henk Krol stookt de ouderenpartij de onrust over mogelijke dalingen van koopkracht bij ouderen momenteel flink op. Onder meer met een klaagsite.

Die onrust is terug te zien in de onderzoeksresultaten van De Hond. Volgens deze nieuwe peiling zijn ouderen pessimistischer over mogelijke inkomensdalingen dan andere leeftijdsgroepen. De Hond: ‘Zo is duidelijk te zien dat de verwachting over het netto inkomen bij de oudste kiezers het negatiefst is.’

Het verschil tussen de meest recente Politieke Barometer van Ipsos Synovate en de peiling van de Hond blijft ongeloofwaardig groot. Een verschil van een zetel of twee bij een partij kan best, dus die kleine afwijkingen laten we even buiten beschouwing.

De Hond peilt de regeringpartijen VVD en PvdA echter voortdurend een stuk lager dan Ipsos Synovate. Tegelijkertijd schat De Hond de populisten van PVV en SP hoger in. Het scheelt al gauw 10 zetels, en een verklaring voor deze afwijkende resultaten is er niet.

Beide peilbureaus gaan in hun analyse uit van de juistheid van hun eigen resultaten en zetten deze niet af tegen die van concurrerende bureaus. Waarom ze dat niet doen blijft een raadsel. Echte wetenschappers laten zich toch graag uitdagen door collega’s die met vergelijkbaar onderzoek tot andere resultaten komen?

In grote lijnen, zonder ons vast te pinnen op exacte zetelaantallen, blijft het beeld gelijk aan de verkiezingsuitslag: VVD en PvdA als de twee grootste partijen, PVV, SP, D66 en CDA daarachter als middelgrote partijen, en ChristenUnie, GroenLinks, SGP en PvdD als kleine partijen. De enige die er in alle polls echt duidelijk uit springt is 50PLUS.

Foutmarge
Peilingen moeten we met een korreltje zout nemen. Er is een foutmarge van enkele zetels, dan wel enkele procenten, en ervaringen uit het recente verleden leren ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>