VVD stijgt en Piratenpartij nieuw in peiling De Hond

‘75 procent van de Nederlanders vindt dat privacy niet meer bestaat’

In de zondagse peiling van Maurice de Hond stijgt de VVD twee zetels, en leveren de PVV en D66 er ieder eentje in. Dat valt binnen de steekproefmarge, dus voor hetzelfde geld zijn er deze week helemaal geen verschuivingen.

De Hond duidt dit echter toch met de zin: “Deze stijging van de VVD zou kunnen samenhangen met de wat betere berichten over de economie”. Zou kunnen. Het is een suggestie, een mening, zonder onderbouwing met onderzoeksresultaten.

De Piratenpartij staat in de poll op een zetel. Vorige week duidde De Hond deze regel nog aan als ‘Andere partij’, maar hij bedoelde toen blijkbaar de Piratenpartij.

In de Politieke Barometer van het concurrerende bureau Ipsos staan de regeringspartijen er beter voor, en is het algemene beeld stabieler. De Hond schat de aanhang van de PVV en de SP hoger in.

De peiler stelde verder aanvullende vragen over de onderwerpen privacy en afluisteren. Uit de poll van De Hond blijkt dat 63 procent van de Nederlanders denkt dat de Nederlandse overheid net zoveel afluistert als de Amerikaanse.

30 procent denkt dat zijn of haar telefoongesprekken weleens worden afgeluisterd en vindt dat erg. 21 procent denkt dat ook, maar vindt het niet erg. 28 procent denkt dat zijn/haar telefoongesprekken nooit worden afgeluisterd.

43 procent denkt dat zijn/haar e-mailverkeer weleens door anderen wordt gelezen, en vindt dat erg. 24 procent denkt dat ook en vindt het niet erg. 17 procent denkt dat de eigen e-mails nooit door iemand anders gelezen worden.

75 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat privacy niet meer bestaat. 39 procent vindt het niet erg dat er minder privacy is dan vroeger.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “VVD stijgt en Piratenpartij nieuw in peiling De Hond

  1. OHN

    Morgen maar gelijk nieuwe verkiezingen?! :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>