VVD en PvdA stijgen in peiling De Hond

Landelijke peiling zegt weinig over uitslag komende raadsverkiezingen

In de peiling van Maurice de Hond zien we vandaag enkele verschuivingen die binnen de foutmarge vallen. Dat heet nu ‘stabiele periode’, maar we zien ook regelmatig dat een verschuiving van een zetel bij andere partijen leidt tot allerlei stellige conclusies en schreeuwerige headlines. Zo werken de media.

In de meest recente Politieke Barometer van Ipsos staat de VVD acht zetels hoger, en de PvdA vijf zetels hoger dan bij De Hond. Een behoorlijk verschil.

Maar er is dus, net als vorige week overigens, geen nieuws in de peiling van De Hond. Om toch betekenis te hebben maakt de opiniepeiler deze week een vergelijking met zijn eigen peiling van vier jaar geleden, twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Hij noemt die vergelijking ‘interessant’.

Zijn conclusie:

‘Toch hoeft dit niet de trend te zijn die we op de 19e maart zullen zien als de opgetelde uitslag van alle gemeenten van 2014 vergeleken wordt met 2010.’

Dat is eigenlijk een disclaimer. Het kan ook allemaal anders lopen. De Hond stelt dat zijn peiling weinig hoeft te zeggen over de uitslagen die landelijke partijen zullen halen bij de raadsverkiezingen, woensdag over drie weken.

Hij schrijft dat drie factoren daar verantwoordelijk voor zijn: de opkomst, de lokale partijen, en het feit dat landelijke partijen niet in alle gemeenten meedoen.

Een lage opkomst is mogelijk negatief voor de SP en positief voor het CDA. Dat D66 in beduidend meer gemeenten meedoet dan vier jaar geleden zal volgens De Hond een positief effect hebben op de ‘landelijke uitslag’ van de partij.

Foutmarge

Er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Het verleden leert ons dat bij echte verkiezingen de uitslag flink kan afwijken van eerdere peilingen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>